potvrdio zelenskij

Rusi zauzeli vojni aerodrom kod Kijeva, Ukrajinci kreću u protunapad

24.02.2022 u 18:32

Bionic
Reading

Rusi su zauzeli vojnu zračnu luku koja se nalazi četrdesetak kilometara od Kijeva, glavnog grada Ukrajine, priznao je u četvrtak ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, obećavajući da će ga vratiti.

Prema riječima Zelenskog, koji je govorio u video govoru, zračnu luku su zauzele ruske snage, ali su padobranci koji su se spustili u Hostomel, gdje se nalazi, "blokiran" i ukrajinske snage su "primile naredbu da ih unište".

Ukrajinske su vlasti također objavile da su izgubile kontrolu nad dijelovima južnih pokrajina.

  • +52
Rat u Ukrajini Izvor: Profimedia/AFP / Autor: Aris Messinis

Lokalni dužnosnici prenose da Hersonska i Heničeska oblast više nisu pod ukrajinskom kontrolom. Predsjednik Zelenski je priznao da je situacija na jugu zemlje teška, ali nije dao detalje.

Prema ukrajinskim izvorima, ruske su snage zauzele kanal i hidroelektranu na jugu Ukrajine. Strahuje se da će Rusija krenuti prema crnomorskoj luci Odesi.

Savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova ranije je rekao da su ruske postrojbe iz Bjelorusije prodrle u područje blizu bivše nuklearne elektrane Černobil.

Lokalno ukrajinsko vodstvo u Donecku objavilo da su ruske snage pogodile tamošnju bolnicu, ubivši pritom četiri osobe.

Gradonačelnik glavnog grada Kijeva uveo je policijski sat i rekao da će se četiri stanice podzemne željeznice koristiti kao skloništa od zračnih napada.

Turska uprava za pomorstvo objavila je na Twitteru da je brod u turskom vlasništvu pogođen bombom blizu obale ukrajinskog lučkog grada Odese.

Uprava je dodala da nema žrtava i da je brod na sigurnom putu prema rumunjskom teritoriju.

Ukrajinska policija objavila je ranije u četvrtak da je Rusija izvela 203 napada od početka dana i da se borbe odvijaju na gotovo cijelom ukrajinskom teritoriju.

Granična policija priopćila je da se ukrajinska vojska bori s ruskim snagama kod grada Sumija na istoku zemlje.