OČI I UŠI KREMLJA

Rusi uskoro testiraju AWACS s moćnim radarom za praćenje brzih ciljeva

04.05.2017 u 06:27

Bionic
Reading

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je u srijedu kako je sve spremno za testiranje novog ruskog višenamjenskog zrakoplovnog kompleksa za otkrivanje dalekih ciljeva, navođenja i nadzor zračnog porstora (AWACS) koji radi dizajnerski ured Berijev

Prema riječima ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua, novi zrakoplov tipa Berijev A-100 bit će u stanju otkrivati nove klase ciljeva, među kojima je operativno-taktičko zrakoplovstvo nove generacije. Pored toga, Berijev A-100 moći će operativno povećati radio-lokacijsko polje u zadanom pravcu.

Ministar je naglasio kako je potreba izrade takvog sustava upravo uvjetovana novim klasama ciljeva, među kojima su i avioni operativno-taktičkog zrakoplovstva nove generacije, ali i kako će u okviru operativno-konstruktorskog rada biti dizajnirane dvije letjelice; leteći laboratorij i prototip.

Novi ruski zrakoplov bit će temeljen na modelu Iljušin Il-476 koji ima znatno jače motore tipa PS-90A-76 od svojeg prethodnika Il-76. Oblikom, pak, novi avion za rano otkrivanje uvelike će podsjećati na svojeg prethodnika A-50 koji se može podičiti ogromnom rotirajućom radarskom kupolom.

Prva testiranja očekuju se već u svibnju Izvor: Društvene mreže / Autor: TPF Scopes

Novi će AWACS dobiti još snažniji Vega Premier AESA radar koji ima elektroničko upravljanje po visini, dok će se radar okretati svakih pet sekundi, čime se poboljšava praćenje brzih ciljeva.

Prema, pak, najavama zamjenika ruskog ministra obrane Jurija Borisova, prva testiranja počet će već u svibnju.