ISTRAGA O UBOJSTVIMA

Rusi puno očekuju od Ivana Šimonovića

07.03.2014 u 15:17

Bionic
Reading

Rusija se nada da pomoćnik glavnog tajnika UN-a za ljudska prava Ivan Šimonović, koji boravi u Kijevu, može pomoći otvaranju istrage o ubojstvima ljudi koja su počinili snajperisti u vrijeme prosvjeda u ukrajinskoj prijestolnici, rekao je u petak novinarima ruski veleposlanik pri UN-u Vitalij Čurkin, prenose ruski mediji

Čurkin je sudjelovao u četvrtak na konzultacijama Vijeća sigurnosti UN-a o Ukrajini koje su održane iza zatvorenih vrata. Tijekom konzultacija telefonom se iz Kijeva javio zamjenik glavnog tajnika UN-a Jan Eliasson koji je podnio izvješće o situaciji. Eliasson odlazi u petak iz Kijeva gdje će ostati samo jedan izaslanik UN-a - bivši hrvatski ministar pravosuđa Ivan Šimonović.

"Nadam se da će Šimonović i Eliasson moći pomoći toj istrazi. Nove vlasti (Ukrajine) pokušavaju izbjeći takvu istragu. Jasno je da su snajperisti oporbenih snaga ubijali policajce i prosvjednike", rekao je Čurkin.

U srijedu se na internetu pojavila snimka razgovora šefa estonske diplomacije Urmasa Paeta s visokom predstavnicom EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton od 26. veljače, nakon Paetova posjeta Ukrajini. Tijekom razgovora Paet se pozvao na podatke liječnice Olge Bogomoljec, koja je pružala pomoć stradalima na Majdanu, o snajperistima koji su pucali na ljude u Kijevu. Paet je rekao Ashton "da su isti napadači iz zasjede ubijali ljude iz redova jednih i drugih" - prosvjednika i policajaca. "Sve se više misli da nije Janukovič stajao iz tih snajperista nego netko iz nove koalicije", kazao je.

"Mi pozdravljamo činjenicu da je Šimonović u Ukrajini i da će se moći sastati s ljudima, a oni će mu pomoći da shvati situaciju u pogledu ljudskih prava u zemlji", istaknuo je Čurkin.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon odlučio je uputiti svog pomoćnika za ljudska prava Ivana Šimonovića u Ukrajinu, gdje će posjetiti Kijev, istočni dio zemlje i Krim kako bi se uvjerio u situaciju s ljudskim pravima u zemlji.