PRIJE OFENZIVE

Rusi optužuju SAD i Saudijce da pomažu ISIL-ovim borcima

13.10.2016 u 12:06

Bionic
Reading

Američke i saudijske tajne službe dogovorile su se da borcima tzv. Islamske države omoguće sigurno izvlačenje iz iračkog grada Mosula prije početka snažne ofenzive na to područje, pri čemu se pretpostavlja kako će njih nešto više od devet tisuća biti prebačeno na istok Sirije, kazao je za RIA Novosti vojno-diplomatski izvor u Moskvi

Po njegovim riječima, dio boraca ISIL-a bit će prebačen u Siriju radi ofenzive na Palmiru i Dejr el Zor, koji su pod kontrolom sirijskih vladinih snaga. 

Sugovornik RIA Novosti također je kazao da je američki predsjednik Barack Obama već donio odluku o provođenju operacije za oslobođenje Mosula u listopadu, dok su tijekom priprema za operacije tajne službe SAD-a i Saudijske Arabije postigle dogovor da prije početka juriša iračke vojske svim borcima ISIL-a i njihovim obiteljima omoguće evakuaciju iz grada u okruženju. Izvor je također dodao kako će američko ratno zrakoplovstvo napadati samo izdvojene i napuštene zgrade u gradu.

Vojno-diplomatski izvor također je rekao kako Washington i Rijad planiraju prebacivanje tih boraca na istok Sirije gdje bi u dogledno vrijeme trebale započeti operacije sirijske vojske.

Valja podsjetiti kako je američki ministar obrane Ashton Carter ranije potvrdio da će SAD u Irak uputiti dodatnih 600 vojnika, i to na zamolbu lokalnih vlasti kako bi pomogli iračkim snagama u oslobađanju Mosula. Načelnik stožera američke vojske Joseph Votel izjavio je pak da se prilikom oslobađanja Mosula ne smije žuriti te kako treba kombinirati vojne i političke planove.

Sugovornik RIA Novosti rekao je kako se pretpostavlja da su na ideju o prebacivanju boraca ISIL-a iz Mosula u Siriju SAD potakli rezultati Rusije u Siriji.

'Pored čisto političkih dividendi drugi cilj ove operacije, očigledno, bit će diskreditacija uspjeha ruskog ratnog zrakoplovstva, a, naravno, to je pokušaj da se potkopa položaj sirijskog predsjednika Bašara al-Asada. Washington ima potrebu minimalizirati ruske rezultate u Siriji', kazao je sugovornik dodajući kako je prema njegovim informacijama posrednik i jamac dogovora s ISIL-ovim borcima o sigurnom izlasku iz Mosula Služba za zajednički obavještajni rad Saudijske Arabije. On je također ukazao na to da je operacija sa sličnom idejom već vođena u lipnju ove godine prilikom oslobođenja iračke Faludže