OLIMPIJSKE IGRE U SOČIJU

Rusi će špijunirati sve sportaše i gledatelje

07.10.2013 u 11:30

Bionic
Reading

Londonski Guardian otkrio je novu kontroverzu oko Olimpijskih igara u ruskom Sočiju: Putinova tajna služba FSB instalirala je moćan sustav nadgledanja i špijunaže, opisan kao 'Prism na steroidima', kojim će moći slušati sve razgovore sportaša i gledatelja!

'Sportaši i gledatelji koji će u veljači biti na Olimpijskim igrama u Sočiju bit će podvrgnuti najinvazivnijem sustavnom špijuniranju u povijesti ove manifestacije', piše Guardian na osnovi tajnih dokumenata koje je dobio od tima ruskih istraživačkih novinara, u kojima se vidi kako ruska tajna služba FSB planira slušati sve razgovore olimpijaca. Samo koji dan nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin na svečanoj ceremoniji u Moskvi, držeći olimpijsku baklju, izjavio kako su Rusi poznati po svojoj 'otvorenosti i prijateljstvu', pokazuje se da će zato svi drugi morati paziti što govore.

Naime, FSB planira moći presresti svaki telefonski razgovor u Sočiju, a pretraživat će se i svaka druga elektronska ili digitalna komunikacija, čak toliko detaljno da će se tražiti i posebne ključne riječi. Ukratko, sve od mobitela do Facebooka bit će pod budnim okom ruske tajne službe, kako se vidi iz dokumenata ruskih telekomunikacijskih tvrtaka te javno dostupnih odluka pojedinih vladinih agencija koje su sakupili i analizirali novinari Andrej Soldatov i Irina Borogan, inače stručnjaci za rad ruskog sigurnosnog aparata.

Nadgledanje će se vršiti pomoću ruskog sustava Sorm, koji se posebice tehnički modernizira u Sočiju, a tehnički dokumenti otkrivaju i da su sve ruske telekomunikacijske kompanije obaveze instalirati nove programe koji su kompatibilni sa Sormom. U praksi to funkcionira tako da netko u telefonskom razgovoru može izreći ime ruskog opozicijskog vođe Alekseja Navalnija, o čemu će FSB biti alarmiran pa se tu osobu onda može pratiti dalje i na druge načine.

Kanadski profesor iz Toronta Ron Delbert, koji je analizirao tehničke podatke s ruskim novinarima, opisuje Sorm kao 'Prism na steroidima' referirajući se na skandalozni sustav elektronskog nadgledanja američke vlade koji je razotkrio zviždač Edward Snowden (sada, paradoksalno, u ruskom azilu u bijegu od administracije Baracka Obame). Delbert ističe da je ovo nova razina špijunaže kakva nije postojala ni u Pekingu prije nekoliko godina.

Naročito oprezni trebaju biti poslovnjaci, upozoravaju stručnjaci, jer će FSB moći čuti sve njihove razgovore u kojima se spominju potencijalne poslovne tajne, a znakovito je i to da je glavni za sigurnost na Olimpijskim igrama u Sočiju Oleg Sirolomotov, koji je karijeru u ruskim tajnim službama napravio u kontrašpijunaži, a ne baveći se terorizmom. Nadalje, pripaziti trebaju i aktivisti za ljudska prava, za koje se očekuje da bi mogli prosvjedovati protiv ruskih homofobnih zakona tijekom Olimpijskih igara, jer će svaka komunikacija među njima biti monitorirana kako bi se svaki skup unaprijed spriječio ili što prije razbio.

FSB je prije par dana održao i rijetku press konferenciju na kojoj je govorio visokopozicionirani Aleksej Lavričev ustvrdivši da će u Sočiju 'biti manje nadgledanja nego u Londonu'. No na upite Guardiana o sustavu Sorm FSB nije ništa odgovorio, a organizatori Olimpijskih igara poručili su novinarima kako sva pitanja o sigurnosti trebaju uputiti baš FSB-u.