PROTJERIVANJE ROMA

Rumunjska i Bugarska bijesne na Francusku

18.08.2010 u 14:19

Bionic
Reading

Sve su brojnije kritike u Rumunjskoj i u Bugarskoj na francusku politiku prema Romima, a rumunjski ministar vanjskih poslova Teodor Baconschi rekao je u srijedu da je zabrinut zbog 'mogućnosti da se zastrani u populizam' i 'ksenofobiju'

Nakon odluke Pariza da u četvrtak protjera u Rumunjsku 79 Roma, Baconschi je povisio ton, prvi put nakon zaoštravanja sigurnosne politike francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja.


'Izražavam zabrinutost zbog opasnosti od populističkog zastranjenja i poticanja stanovitih ksenofobnih reakcija u prilikama gospodarske krize', rekao je ministar, bivši veleposlanik u Parizu, u razgovoru za radijsku postaju RFI Rumunjska.

Baconschi je kazao kako se 'nada' da će se kod svakog pojedinog 'protjerivanja' poštovati zakon. Time je odgovorio na bojazan koju su izrazile rumunjske nevladine organizacije za zaštitu Roma.

Pariz planira vratiti 700 rumunjskih i bugarskih Roma u njihovu domovinu do konca kolovoza. I predsjednik Bugarskog Helsinškog odbora, nevladine organizacije za ljudska prava, Krasimir Kanev, rekao je da je 'zabrinut zbog toga što je mjera (koju je donijela Francuska) uperena protiv jedne etničke skupine'.Dvojica rumunjskih državnih tajnika doći će 30. kolovoza u Pariz, gdje će razgovarati o pitanju Roma.

Francuski ministar useljeništva Eric Beson i državni tajnik za europsku politiku Pierre Lellouche očekuju se u rujnu u Bukureštu. Procjenjuje se da u Rumunjskoj živi između 530.000 i 2,5 milijuna Roma, a u Bugarskoj oko 800.000.