U BUKUREŠTU

Rumunji i dalje prosjeduju, unatoč povlačenju uredbe o korupciji

05.02.2017 u 22:44

Bionic
Reading

Pola milijuna ljudi prosvjeduje u nedjelju navečer u Rumunjskoj, unatoč vladinom povlačenju sporne uredbe o korupciji

Rumunjska socijaldemokratska vlada premijera Sorina Grindeanua je u nedjelju, nakon masovnih prosvjeda koji su se ovog tjedna održavali diljem zemlje, povukla uredbu kojom su dekriminalizirane neke koruptivne radnje. Povlačenje nije smirilo prosvjednike kojih je u Bukureštu ispred sjedišta vlade u nedjelju navečer bilo oko 250.000 i isto toliko u pedesetak drugih rumunjskih gradova.

Demonstranti koji su nosili rumunjske i europske zastave skandirali su "Ostavka" i "Lopovi". Grindeanu je u televizijskom intervjuu rekao da neće dati ostavku, jer ima "odgovornost prema ljudima koji su glasali" za njegovu stranku na izborima 11. prosinca.

Što se tiče ministra pravosuđa, Grindeanu bi navodno s njim trebao razgovarati i odlučiti hoće li on ostati na svojoj funkciji.

Vladajuća Socijaldemokratska stranka (PSD), koja je na vlasti od 4. siječnja, uredbu po kojoj bi korumpirani dužnosnici mogli završiti u zatvoru samo ako se radi o svotama od preko 200 tisuća leja (47.500 dolara) donijela je prije pet dana, a na snagu bi stupila krajem idućeg tjedna.

Kritičari kažu kako bi mjera bila najveći uzmak od reforma otkako je Rumunjska pristupila Europskoj uniji 2007., a uredba bi zaštitila stotine dužnosnika. Propis je također trebao dopustiti kršiteljima zakona da u nekim slučajevima potpuno izbjegnu kaznu, primjerice kad se korupcija dogodi između članova iste obitelji, piše BBC.