NEMA SE 150.000 KUNA

Ruglo od države: Ukinuli Oskar znanja za najdarovitije učenike!

05.06.2015 u 09:22

Bionic
Reading

Nakon prošlogodišnje, jubilarne 10. svečane dodjele Oskara znanja učenicima osnovnih i srednjih škola koji su bili državni prvaci ili osvojili jedno od prva tri mjesta na međunarodnim natjecanjima i njihovim mentorima, tradicija je naprasno ukinuta objavom Agencije za odgoj i obrazovanje da nema sredstava za izradu kipića i ostale troškove

Redovito je Agencija za odgoj i obrazovanje od 2005. godine okupljala najbolje iz svih kategorija znanja te im na svečanoj ceremoniji Oskar znanja dodjeljivala male kipiće zbog kojih su učenici imali dojam da se država o njima brine, piše portal srednja.hr. Uostalom, to im je i tadašnji ravnatelj Agencije rekao.

'Doista, vi ste najvrednije što Hrvatska ima i naša budućnost. Agencija i Ministarstvo na ovaj simboličan način žele dokazati da vrednuju i cijene vaše znanje, trud i zalaganje. Čestitam vam što ste već sad postigli uspjeh koji će odrediti vaš život i vašu karijeru u pozitivnom smislu', poručio je učenicima Vinko Filipović, sada već bivši ravnatelj kojeg je zamijenila Jadranka Žarković Pečenković.

Do danas je Oskarom znanja nagrađeno oko četiri tisuće učenika i tri tisuće učitelja i nastavnika. Godišnje za ovu nagradu konkurira 130.000 učenika koji sudjeluju na raznim natjecanjima.

Simbolika se od ove godine ukida jer u financijskom proračunu za tekuću godinu nema dovoljno novca.

'Troškovi Oskara znanja, koji uključuju oblikovanje i izradu kipića Oskara znanja, najam Nacionalne i sveučilišne knjižnice, troškove angažiranje voditeljice i tiskanja priznanja državnim i međunarodnim pravcima i mentorima, u 2014. godini iznosili su 169.579,70 kn, a u 2013. godini 150.800,94 kn', odgovorili su iz AZOO-a za portal srednja.hr

Taj portal pitao je AZOO hoće li barem napraviti kipiće i poslati ih uz priznanja najboljima iz cijele države, ali kako su to bile dvije najveće novčane stavke, koje su bile i razlog odustajanja, to se neće dogoditi. Učenicima tako osim okusa gorčine, jer im se na kraju školske godine javlja da Oskara neće biti, ostaje obavijest od četiri reda na stranicama Agencije u kojoj im se čestita na uspjehu.

Što o tome misle učenici, doznajte ovdje.