ODLUKA VEM-a

RTL dobio dječji kanal, opći nitko!

31.07.2013 u 15:18

Bionic
Reading

RTL Televizija je pobjednik posljednjeg natječaja za dodjelu televizijskih koncesija na nacionalnoj razini. Uz to što joj je produljena posljednja koncesija za prvi kanal na 15 godina, dobila je novi, specijalizirani dječji kanal RTL Kockica

Pomalo neočekivano Vijeće za elektroničke medije nije dodijelilo koncesiju za novi opći TV kanal, a na natječaj su se, podsjetimo, javili Antenna Group grčkog milijardera Ninosa X. Kyriakoua, Nezavisna televizija, TV5 iz Splita i Nova TV sa specijaliziranim, zabavnim Pro kanalom.

'Vijeće je procijenilo da niti jedan od četiri ponuđača ne bi značajnije obogatio televizijsku ponudu u odnosu na postojeće kanale te vjeruje da će na sljedećem natječaju ponuditelji voditi više računa o javnom interesu hrvatskih građana iz perspektive medijskog pluralizma', rekao je Zdenko Ljevak, predsjednik VEM-a.

Naveo je da studija o ispitivanju TV tržišta koju je Vijeće naručilo nije utjecala na njihovu odluku jer još uvijek nije obrađena.

U MUX-u D, u kojem se isključivo tražio specijalizirani program, RTL je s dječjim kanalom Kockica porazio Novu TV koja je kao i MUX-B ponudila specijalizirani zabavni program, ali očito je da za VEM on nije bio dovoljno kvalitetan i nije ponudio ništa novo.

'Što se tiče specijaliziranog televizijskog kanala, na tržištu dosad nije postojao kanal namijenjen djeci i mladima, tako da smo odlučili dodijeliti koncesiju RTL-ovom programu Kockica, čime će biti proširena ponuda za djecu i mlade, s tim da se nadamo da će taj program ponuditi edukativni, a ne samo zabavni sadržaj', istaknuo je Ljevak.

U regiji D3 desetogodišnju koncesiju dobila je Varaždinska TV, dok je Županijski radio iz Varaždina dobio radijsku koncesiju na 11 godina. Televizije koje su dobile koncesiju moraju početi emitirati program najkasnije 90 dana od objave rezultata natječaja u Narodnim novinama.

Hoće li i kada VEM raspisati novi natječaj za MUX-B, Ljevak nije znao odgovoriti jer će to ponajprije ovisiti o tome što će pokazati studija.