IRANSKI PROGRAM

Rouhani kaže da ne treba dopuštenje za gradnju projektila

15.04.2017 u 21:01

Bionic
Reading

Iran neće tražiti "ničije dopuštenje" za gradnju projektila, rekao je u subotu predsjednik Hassan Rouhani u kako izgleda prkosnom reagiranju na nastojanja SAD-a da ograniči iransku vojsku

Suočen s izborima u svibnju na kojima se nada osigurati novi četverogodišnji mandat Rouhani se mora braniti od protivnika koji kažu kako je bio suviše revnostan u umirivanju Zapada nakon postizanja dogovora o ograničavanju iranskog nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje sankcija.

Američki je predsjednik Donald Trump kritizirao nuklearni dogovor i rekao tijekom svoje predizborne kampanje kako će zaustaviti iranski program projektila. Nakon što je u siječnju Iran pokusno ispalio novi balistički projektil Trump je u tweetu rekao kako se "igra vatrom".

Na predstavljanju lokalno proizvedene vojne opreme što je prenosila državna TV Rouhani je rekao: "Jačanje sposobnosti iranskih oružanih snaga...je samo za obranu zemlje i nećemo tražiti ničije dopuštenje za razvijanje oružanih snaga i gradnju projektila i zrakoplova".

On je rekao kako Iran nikad nije imao "agresivnih ciljeva, ali mir nije jednosmjerna cesta i ako mi odlučimo biti miroljubivi druga strana...možda neće. Prema tome postoji potreba za budnošću".

Zakon za uvođenje novih sankcija Iranu zbog lansiranja balističkih projektila te drugih nenuklearnih aktivnosti zastao je u američkom Senatu iz obzira prema predsjedničkim izborima.

Iran kaže kako njegovi pokusi s projektilima nisu pokriveni nuklearnim sporazumom.