DUŽNIČKA KRIZA

Roubini: Slijedi globalna 'savršena oluja'

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 18.07.2012 10:53
  • Objavljeno 18.07.2012 u 10:34
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Ekonomist Nouriel Roubini i dalje stoji pri procjeni da će iduće godine svijet zahvatiti 'savršena oluja', jer će gospodarstva diljem svijeta ili usporiti ili potpuno zastati, dok geopolitički rizici i dalje rastu, a dužnička se kriza u eurozoni produbljuje

Roubini, profesor na Sveučilištu u New Yorku, poznat i kao 'Dr. Propast' jer je predvidio financijsku krizu 2008. godine, istaknuo je pet čimbenika koji bi mogli ugroziti svjetsko gospodarstvo.

To su pogoršanje dužničke krize u Europi, povećanja poreza i smanjenje potrošnje u SAD-u, što bi moglo odvesti najveće svjetsko gospodarstvo u recesiju, oštro usporavanje rasta kineskog gospodarstva, daljnje usporavanje tržišta u nastajanju i vojni sukob s Iranom

Iduće će godine limenka postati prevelika da bismo je samo šutnuli nogom niz cestu, a onda slijedi globalna savršena oluja'', rekao je Roubini u televizijskom intervjuu za agenciju Reuters.

Roubinijeva mračna projekcija 2013. godine nije nova, no dobiva na težini jer usporavanje rasta najvećih gospodarstava i europska dužnička kriza izazivaju turbulencije na financijskim tržištima.

Roubini ove godine očekuje stagnaciju cijena američkih dionica, dok bi iduće godine mogle oštro pasti, a Fed neće moći puno učiniti da bi to zaustavio.

'Moglo bi doći do blagog uspona cijena dionica ove godine, jer bi ulagače moglo ohrabriti daljnje kvantitativno popuštanje monetarne politike Feda, no ako gospodarstvo slabi, to će pritisnuti zarade kompanija prema dolje', rekao je Roubini.

Roubini smatra da bi Fed mogao biti prisiljen na nekonvencionalne opcije u vođenju monetarne politike, s obzirom da poticajni efekti valova kvantitativnog popuštanja – tiskanja novca kako bi se kupovale državne obveznice – s vremenom jenjavaju.

Nekonvencionalne politike, prema Roubiniju, mogu uključivati 'ciljanje prinosa na 10-godišnje američke obveznice na jedan posto, vođenje politike kreditnog popuštanja radije nego kvantitativnog, ciljanje nominalnog BDP-a, ciljanje cjenovnih razina i puno drugih stvari koje su više ezoterične. Na kraju, ako sve pođe po zlu, oni bi (Fed) čak mogli kupovati dionice', zaključio je Roubini.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi