PULJANI, OPREZNO U ŠETNJU S PSIMA!

Rotvajler uginuo, dokaza o trovanju nema, a ni prijave

07.03.2013 u 14:36

Bionic
Reading

Zadnji slučaj uginuća osmogodišnjeg rotvajlera, za kojeg se pretpostavlja da je za vrijeme šetnje na području Marsovog polja pojeo nešto otrovano, žalostan je događaj, ali i upozorenje vlasnicima kućnih ljubimaca da ne ostavljaju svoje četveronožne ljubimce ni sekunde bez nadzora

Nažalost, pas koji je nakon popodnevne šetnje imao simptome trovanja tijekom noći je i preminuo. Vlasnici, očito shrvani tugom, kako nam veli veterinarka Danijela Žgomba koja je zaprimila psa jer je veterinar obitelji bio spriječen, obavijestili su je samo o uginuću i nisu je više posjetili. Također, nisu kontaktirali ni s pulskom Veterinarskom inspekcijom pri Ministarstvu poljoprivrede, pa ni ona ne može reagirati jer službeno nije zaprimila prijavu.

'Nitko ništa ne može poduzeti dok nema dokaza. Otrov bi se mogao dokazati obdukcijom i uzorkovanjem primjerenog organa, što bi se poslalo na toksikološku analizu referentnom laboratoriju', kaže nam veterinarka.

Međutim, kako doznajemo od veterinara obitelji, nakon uginuća psa je, kako je to i propisano, preuzela higijeničarska služba. S obzirom da nije zatražena obdukcija ni toksikološka analiza, ne može se sa sigurnošću potvrditi da je pas otrovan, no svakako postoji opravdana sumnja.

'Na osnovi simptoma i kliničke slike možemo reći da opravdano sumnjamo na trovanje, no to je bez dokaza, pa možemo jedino apelirati na vlasnike da budu oprezni i ne puštaju pse iz vidokruga, naročito na otvorenim prostorima, rjeđe naseljenim mjestima sa šumarcima i grmljem.

Pas uvijek treba biti na oku vlasniku, a posebno treba biti pozoran ako je pas zastao i nešto njuška, jer to znači da je našao nešto primamljivo', kaže jedan od pulskih veterinara s kojima smo razgovarali, a koji je želio ostati anoniman.

Slučaj mogućeg trovanja osmogodišnjeg rotvajlera policiji nije prijavljen, no kako nam je kazala glasnogovornica PU istarske Nataša Vitasović, prošlu subotu jedan Puljanin ih je obavijestio da je u dvorištu stambene zgrade u Šišanskoj ulici našao sumnjive želatinozne kockice za koje je rekao da će ih dati na analizu Veterinarskoj inspekciji.


Iako nema potvrde o mogućem namjernom trovanju pasa u Puli, nije naodmet upozoriti vlasnike da su zapravo dužni svoje četveronožne najbolje prijatelje držati, čak i prilikom šetnje, na povodcu, a ako se radi o opasnim pasminama, i s brnjicom.

S obzirom na to da će u toplijim danima u prirodi biti više šetača s kućnim ljubimcima, policija i ovom prilikom ponovno skreće pozornost vlasnicima životinja da prilikom šetnje vode računa o sigurnosti drugih ljudi, a pogotovo djece, te da pse vode na povodcu da ne bi došlo do kakvih nemilih događaja.