PRVA SJEDNICA

Romana Jerković postaje šefica Glavnog odbora SDP-a?

23.04.2016 u 10:53

Bionic
Reading

Počela je sjednica nvoizabranog Glavnog odbora SDP-a na kojoj bi trebali izabrati predsjednika ili predsjednicu tog tijela, što će biti i posljednji korak u SDP-ovim unutarstranačkim izborima. Oni su, podsjetimo, započeli izborom novog/starog predsjednika Zorana Milanovića te prošlosubotnjim izborima za stranačka tijela

Čak 103 člana Glavnog odbora izabrat će među sobom predsjednika ili predsjednicu Glavnog odbora te dvoje potpredsjednika ili potpredsjednica. Neslužbeno se doznaje da će predsjednik SDP-a Milanović, koji će sjednicom GO-a predsjedati do izbora šefa tog tijela, predložiti da se za predsjednicu Glavnog odbora izabere Romana Jerković iz Rijeke.

Jerković je članica primorsko-goranskog županijskog odbora te bivša saborska zastupnica u dva mandata, od 2007. do 2015., a godinu dana bila je i predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku. Nakon saborskog mandata, Jerković se opredijelila za Medicinski fakultet u Rijeci, na kojem već ima status redovne profesorice.

U stranačkim kuloarima Jerković se kao kandidatkinja za predsjednicu GO-a počela spominjati tek ovaj tjedan, a do tada su se kao kandidati spominjali šef osječko-baranjskog SDP-a i saborski zastupnik Domagoj Hajduković te saborski zastupnik Nenad Stazić. Kako doznajemo, Hajduković će najvjerojatnije biti kandidiran za potpredsjednika Glavnog odbora, funkciju na kojoj je bio i u mandatu prošlog saziva GO-a.

Novi sastav glavnog odbora izabrat će danas i novog glavnog tajnika te poslovnog direktora. Neslužbeno doznajemo da će predsjednik stranke predložiti da dosadašnji glavni tajnik Igor Dragovan i dosadašnji poslovni direktor Dinko Suton nastave raditi te poslove.

Glavni odbor vjerojatno će izabrati i Statutarnu komisiju koja ocjenjuje statutarnost akata i odluka SDP-a, neposredno sudjeluje u pripremi izmjena i dopuna Statuta SDP-a te izradi novog Statuta. Sastav Statutarne komisije predlaže Predsjedništvo SDP-a, koje bi se trebalo održati prije sjednice Glavnog odbora.

Sjednica Glavnog odbora SDP-a zatvorena je za javnost, a po završetku konstituirajuće sjednice predsjednik SDP-a Zoran Milanović dat će izjavu za medije.