ANDABAK U ŠOKU

'Rojs nije uplatio mojih 50.000 eura za obranu Hrvata u Haagu'

Bionic
Reading

Dok se čeka ponovno suđenje Ljubi Ćesiću Rojsu zbog zloporabe 'teške' pet milijuna kuna na štetu Ministarstva obrane, kao i optužnica na temelju kaznene prijave za protupravnu gradnju njegove vile u zagrebačkom Markuševcu, koju je bez potvrđenog projekta podigao u zoni Parka prirode Medvednica, a zbog koje mu prijeti do pet godina zatvora, istražitelji se bave i novom prijavom protiv umirovljenoga generala i bivšeg pomoćnika ministra obrane. Riječ je, prema pisanju medija, o navodno 'zagubljenoj' donaciji poduzetnika Jake Andabaka koju je preko Rojsa namijenio obrani optuženih Hrvata iz BiH pred Haškim sudom

Slobodna Dalmacija piše kako su navodno Dario Kordić i Slobodan Praljak dobili po 10 tisuća eura pomoći namijenjenih njihovim obranama, no ako je suditi po prijavi nekog od (pre)ostale sedmorice, još 50 tisuća Andabakovih eura 'zapelo' je na Rojsovu računu.

Andabak nije krio svoju šokiranost zbog činjenice da novac nije došao na potrebne adrese.

'Vjerovao sam Rojsu. Mi smo, inače, dobri prijatelji. Prije više od dvije godine, na vlastitu inicijativu, odlučio sam pomoći ljudima. A Rojs je rekao da poznaje obitelji optuženih pa sam onda novac i proslijedio preko njega. Kad sam prvi put doznao da novac nije dao, nazvao sam ga i on se počeo pravdati da ima problema s računom, zapljenom novca, pa i sa samom isplatom. Na kraju mi je rekao da se ne brinem jer da će on, čim se domogne novca, dati svakome i više od moje donacije, i to s kamatama. Ja samo želim da se sve to što prije riješi. Uostalom, taj novac više nije moj. Ja sam ga poklonio od srca', ispričao je Slobodnoj Andabak, dodavši da je svoju 'ispovijed' u vezi s donacijom dao u policiji prije ljeta, i to nakon što je netko iz skupine bosanskohercegovačkih Hrvata prijavio Rojsa za 'stopiranje novca'.

Rojs je istražiteljima kazao da novac nije u potpunosti isplaćen zbog 'tehničkih poteškoća'.

Pravdao se da mu je račun zatvoren po nalogu Interpola i da iz Hrvatske nije mogao izvršiti nikakve uplate, pa je dio uplatio iz BiH. No Rojs nema pravog opravdanja zašto je godinu dana trajala agonija oko tek dijela isplate Andabakove donacije, pa istražitelji, kao i obitelji haških optuženika, sumnjaju da je Rojs pokušao 'zamračiti' novac.