SUDSKA PRESUDA

Rojs nije oštetio MORH za 5 milijuna kuna

13.02.2009 u 11:00

Bionic
Reading

Bivši saborski zastupnik i pomoćnik ministra obrane, umirovljeni general Ljubo Ćesić Rojs nepravomoćno je danas na zagrebačkom Županijskom sudu oslobođen optužbe da je zlouporabama za više od pet milijuna kuna oštetio Ministarstvo obrane (MORH)

Pet godina nakon početka kaznenog postupka sudac Siniša Pleše donio je presudu kojom je Rojs oslobođen po svim točkama optužnice.

Tužiteljstvo ga je teretilo da je prije deset godina kao pomoćnik ministra obrane i načelnik Sektora za gospodarenje nogometnom klubu "Hrvatski dragovoljac" otpisao tri milijuna kuna duga te da je bez ovlasti zapovjedio izdavanje cigareta, plastičnih čaša i druge potrošne robe vrijedne 2,3 milijuna kuna 66. pukovniji.

Iako službeno nije bila u sastavu Oružanih snaga i MORH-a, 66. pukovnija se nedvojbeno smatrala postrojbom Hrvatske vojske i to ne samo zato što su njeni pripadnici i strojevi imali oznake HV-a, nego i zbog toga što je iz dokumentacije vidljivo da je ta postrojba dobivala logističku potporu vojnog vrha i nakon što je Rojs otišao s dužnosti, ustvrdio je sud te zaključio da Rojs nije prekršio ovlasti kada je logistički pomagao pukovniju.

U odnosu na točku optužnice o otpisivanju dugova "Hrvatskom dragovoljcu" te da je sportaše smještao u vojna odmarališta sudac je rekao da je Rojs bio zadužen za upravljanje imovinom te da je na toj funkciji slobodno mogao odlučivati kome će što odobriti. Dodao je da optužba nije uspjela dokazati koji je točno propis Rojs prekršio.

Status pripadnika 66. pukovnije, inače, nikad nije razriješen, zbog čega je Ćesić na zagrebačkom Općinskom građanskom sudu podnio kaznenu prijavu protiv države tražeći obeštećenje za više od dvioje tisuće pripadnika te postrojbe.