SDP-ovci SINDIKALISTI

Rimac: Ne čudi zbijanje redova, no je li otpuštanje čišćenje nepodobnih?

05.01.2017 u 16:00

Bionic
Reading

Najava novog predsjednika SDP-a Davora Bernardića o mogućim otpuštanjima i rezanju plaća za 50-ak zaposlenika stranke koju je plasirao preko medija bila je dovoljna da se u jednoj političkoj stranci prvi put osnuje sindikat. Čelnici sindikata zakopčani su za izjave za medije jer ne žele, poput Bernardića, istrčavati u javnost pa tek onda pregovarati

Da je osnivanje sindikata nužno, pokazuje i prosta činjenica da nitko doista ne zna koliko je zaposlenih u stranci. Prema nalazu Državne revizije, krajem 2015. bilo ih je 50. S druge strane, član Predsjedništva SDP-a Siniša Hajdaš Dončić kaže da ih je 56 ili 57.

On pak izjavljuje kako mu je osnivanje sindikata simpatično, kao da se radi o dječjem nestašluku.

A osobe koje stoje iza osnivanja sindikata na Iblerovu trgu ne žele istrčavati pred rudo. Šef Novog sindikata Mario Iveković, kojem se pridružio sindikat SDP-a, kaže za tportal da mu nije jasno čemu toliko čuđenje te da je zapravo čudno to što sindikat nije osnovan i ranije jer se u strankama često zaboravljaju radnička prava.


O konkretnim potezima ne želi govoriti. Poslan je dopis predsjedniku stranke Bernardiću te čekaju njegov poziv na razgovor.

Šefica podružnice Novog sindikata u SDP-u Karolina Leaković, trenutačno na čelu Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a Hrvatske, ne želi davati izjave za medije dok ne sjednu s Bernardićem.

Prema nalazu Državne revizije, SDP je krajem 2015. imao 50 zaposlenih, od toga 24 u središnjici u Zagrebu i 26 u podružnicama. Prosječna plaća po zaposleniku iznosi 6.395 kuna neto.


Nitko ne niječe činjenicu da je SDP ove godine u minusu od preko osam milijuna kuna jer je broj saborskih zastupnika drastično pao. Ipak, osobe bliske novopečenom sindikatu smatraju da bi se moglo rezati na drugim stavkama, a ne na zaposlenima, s obzirom na to da je iznos koji odlazi na plaće kap u moru troškova stranke.

Naime, prošle godine za plaće su izdvojili 6,4 milijuna kuna, što je tek 13 posto ukupnih rashoda. 'Postoji određena bojazan kod ljudi. Pali su nam prihodi, a rasli rashodi. Prihodi su nam pali za osam ili devet milijuna kuna na godišnjoj razini i definitivno treba doći do racionalizacije', kazao je Hajdaš Dončić za N1

Sindikat u HDZ-u? Nema šanse

S druge strane, tek koji kilometar dalje, u središnjici HDZ-a, cvjetaju ruže. Kod njih je zaposlena čak 81 osoba, no nikome ne pada na pamet osnovati sindikat s obzirom na to da je stranka u uzletu. Poplavu stranačkih sindikata stoga ne treba očekivati jer jedino u ove dvije stranke radi puno zaposlenika.

'Druge stranke ne mogu hraniti više od deset ljudi. U ovom trenutku pretpostavljam da se zaposlenici HDZ-a neće ugledati na kolege iz SDP-a jer je pred vladajućom strankom prosperitetno razdoblje', kaže za tportal politički analitičar Ivan Rimac.

Osnivanje sindikata u SDP-u ga ne čudi s obzirom na broj zaposlenika iako je, kaže, sindikalna scena relativno slaba što se tiče zaposlenih kod privatnih poslodavaca.

'Jedini utjecajni su oni koji štite radnike u javnom sektoru. Ovo je zanimljiva situacija jer se događa u vrijeme novog predsjednika stranke pa zaposlenici time iskazuju strahovanje za svoju sudbinu', misli Rimac.

Kaže kako se pojavljuje i pitanje je li najava otpuštanja zapravo izgovor za rješavanje kadrova nepodobnih za novog šefa stranke.