OBILNE KIŠE

Rijeke rastu, oborine se smanjuju

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 07.11.2016 12:46
  • Objavljeno 07.11.2016 u 12:46
  • +6
  • +3

Nabujale rijeke

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Sunčica Žapčić

Obilne kiše zahvatile su Hrvatsku tijekom protekla 24 sata, što je, prema aktualnim podacima, dovelo do podizanja svih vodostaja na Dravi, Savi, Krapini, Neretvi te na većini postaja na drugim rijekama, a najave govore o smanjenju oborina

No prema aktualnim podacima Hrvatskih voda, jedino se Selo Kupa na Kupi nalazi pod režimom redovite obrane od poplava, nakon što je izišla iz kratkotrajnog stanja izvanrednih mjere obrane od poplave te Sutla u Zelenjaku također pod redovitim mjerama.

Najveće količine oborina zabilježile su postaje u Gorskom kotaru i u Lici. Za 24 sata, računajući jutros do sedam sati, najveća količina oborina zabilježena je u Crnom Lugu u Nacionalnom parku Risnjak, 106 mm po četvornom metru.

U Delnicama je izmjereno 86 mm, u Gospiću 72 i u Pargu, Čabru 68,6 mm po četvornom metru.

Prema podacima Atlasa klime Hrvatske, za posljednji tridesetogodišnji prosjek, u Pargu godišnje najviše padne 2.183 mm, a dnevni maksimum iznosi 226 mm.

U Gospiću prosječno padne 1.368 mm, dok je najviše u jednom danu izmjereno 120 mm oborina.

Najveće godišnje količine oborine u Hrvatskoj prima Gorski kotar, Velebit i sjeveroistočni obronci Konavoskog polja, od tri do tri i pol tisuće milimetara, što je iznad europskog prosjeka.

Najveće godišnje količine oborine izmjerene su na postajama Lividraga (3.728 mm), Žilavi Dolci (3.522 mm) i Risnjak (3.449 mm), podaci su Atlasa klime Hrvatske.

Najveća dnevna količina oborina izmjerena je u Zadru, 11. rujna 1986. 352,2 milimetra.

Državni hidrometeorološki zavod za danas najavljuje djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku i povremenu kišu, a sutra u unutrašnjosti povremenu kišu i u gorju susnježicu i snijeg, dok na Jadranu najavljuje povremenu kišu i pljuskove, a kiša prema kraju dana na južnom dijelu može biti obilna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!