URED PREDSJEDNIKA

Riječi o vojnoj intervenciji su u kondicionalu

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 21.01.2010 10:12
  • Objavljeno 21.01.2010 u 10:06
ratno zrakoplovstvo vojni avioni stjepan mesić

ratno zrakoplovstvo vojni avioni stjepan mesić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Dragan Matić

Ured hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića danas je u povodu, kako se navodi, "nekih nervoznih i neutemeljenih reagiranja u Hrvatskoj i regiji na predsjednikove riječi o mogućim konzekvencama dezintegracije susjedne BiH", upozorio kako je predsjednik Mesić, "osim što je sa skupinom novinara razgovarao neformalno, svoje riječi formulirao u kondicionalu".

"Dakle, spekulirao je o nečemu što bi se moglo dogoditi, kada bi se dogodilo nešto drugo - konkretno odcjepljenje Republike Srpske od neovisne i međunarodno priznate Bosne i Hercegovine i njezino pripojenje Republici Srbiji", stoji u priopćenju iz Ureda predsjednika kojim se pojašnjava Mesićeva izjava kako bi "u slučaju referenduma o odcjepljenju u Republici Srpskoj bio spreman vojno prekinuti koridor u bosanskoj Posavini".

Ured smatra kako predsjednikove riječi u osnovi treba shvatiti kao radikalno formulirano upozorenje da svijet ne bi smio zatvarati oči pred politikom premijera Republike Srpske, Milorada Dodika i mogućim učincima te politike, kao što je predugo zatvarao oči pred politikom Slobodana Miloševića koja je dovela do dezintegracije bivše Jugoslavije u krvavim ratovima.

"U isto vrijeme predsjednik Mesić je želio krajnje jasno reći kako bi raspad nama susjedne i prijateljske Bosne i Hercegovine za Hrvatsku bio apsolutno neprihvatljiv. Predsjednik je, naravno, svjestan činjenice da samo Hrvatski sabor može odlučiti o angažiranju Oružanih snaga RH, što nikada i ni na koji način nije dovodio u pitanje", stoji u priopćenju.

Što se pak tiče stabilnosti i normaliziranja prilika u regiji, Ured predsjednika podsjeća kako je napredak što je u proteklome desetljeću postignut na tome području u dobrome dijelu rezultat dosljednih napora predsjednika Mesić.

"Na žalost, ti napori u posljednje vrijeme ne nailaze na odjek kod nekih od onih koji su u njima prirodni partneri i koji sada, bez ikakve stvarne osnove, žele optužiti Republiku Hrvatsku i njezinoga predsjednika kao one koji dovode u pitanje, ili ugrožavaju sigurnost u jugoistočnoj Europi", navodi se u priopćenju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi