ŠUSTAR NAJAVIO

Reže se Vladin udio u plaćanju prijevoza srednjoškolaca

10.03.2016 u 13:56

Bionic
Reading

Ministarstvo obrazovanja znanosti i sporta s početkom nove školske godine smanjit će subvencije za javni međumjesni prijevoz srednjoškolca u iznosu od 94 milijuna kuna, s 395 na 301 milijun kuna. Ovom mjerom neće biti pogođeni socijalno ugroženi, prijevoz će se njima i dalje subvencionirati u stopostotnom iznosu, a od jeseni će se subvencija vezati za imovinski cenzus, najavio je Predrag Šustar, ministar znanosti, prosvjete i sporta

'Mi smo odlučili, s obzirom na obveze koje imamo prema Ministarstvu financija i Europskoj komisiji smanjiti naš udio sa 75 posto na 50 posto, s time da oni koji su socijalno ranjive skupine ostaju na sto posto. Tu nismo ništa dirali. 

Od iduće školske godine, sukladno preporukama i obvezama koje imamo, jer će se ta subvencija vezati za imovinski cenzus. To je nešto što reflektira rad cijele Vlade, a ne samo ovog ministarstva', kazao je Šustar.

Drži da je imovinski cenzus pravedan način - distribuciju napraviti tako da oni koji mogu snositi veći teret da ga snose, a oni koji su socijalno ranjivi da i dalje budu subvencionirani u stopostotnom iznosu od države.

'Znam da će to izazvati raspravu, ali u danim okolnostima mislim da smo postigli optimalno rješenje. Ključna poruka je da idemo na imovinski cenzus, a uz to stopostotno smo zaštitili socijalno ekonomski ranjive skupine što je iznimno važno', naglasio je Šustar.

Kazao je i kako je prvotna ideja Ministarstva bila da se vezuje na dohodovni cenzus, ali da je Vlada odlučila da to bude imovinski cenzus, no treba još vidjeti kako će to u praksi izgledati.

'To je nešto što se razrađuje. Molim za malo strpljenja. Mislim da je bilo mudro to nekako pomaknuti na rujan, dok se taj model ne razradi', pojasnio je ministar.

Istaknuo je da je proračun njegova ministarstva na razini izvršenja 2015. te da im je zbog nekih novih ugovornih obveza on i podebljan.

'Rashodi za zaposlene povećavaju se s obzirom na minuli rad od 0,5 posto. Ono što je razvojno, vezano za rad, jest da smo za rad Agencije, znači dio koji se odnosi na doktorande i postdoktorande Hrvatske zaklade za znanost - njih 154 nove su ugovorne obveze, i to je razvojno i važno zato što se doktorandi, kao najjači inovacijski potencijal kojim raspolažemo, zadržavaju i raspisuju se natječaji u iznosu od 4.2 milijuna kuna. Uz to, povećao se iznos u proračunu za centre izvrsnosti koji su sada povećani za 2,5 milijuna kuna', kazao je Šustar.

Upitan kako gleda na činjenicu da je na makrorazini veća stavka u proračunu predviđena za obnovu voznog parka Ustavnog suda nego za visoko obrazovanje, kazao je da ima jamstva da će se u idućim proračunskim godinama ovaj dio koji se odnosi na znanost i ulogu znanosti, ne samo u gospodarstvu nego i šire, podebljati.

'Ono što mene raduje jest da smo mi najuspješniji u apsorpciji sredstava EU-a i to je dodatan izvor prihoda. No ne možemo uvijek računati samo na EU-sredstva nego i na proračun, tako da imam jamstva da se taj dio, osobito tamo gdje imamo izvrsnu znanost okrenutu prema društvu i gospodarstvu, posebno mora pojačati. Dio vezan za Ustavni sud jednostavno ne bih htio komentirati', zaključio je Šustar.