KOREKCIJA IZJAVE

Reuters se nije ispričao Željki Markić

03.12.2013 u 14:45

Bionic
Reading

Iako je Željka Markić, šefica inicijative U ime obitelji zatražila ispriku od agencije Reuters ustvrdivši da nikad nije dala izjavu novinaru te agencije Zoranu Radosavljeviću, dobila je samo korekciju izjave. Ovim potezom Reuters je stao iza svoga novinara i demantirao tvrdnje Željke Markić da Reutersu nikad nije dala izjavu

Sporna izjava u prvoj verziji glasila je ovako: 'Sretna sam jer odsad nijedna buduća vlada neće moći legalizirati gay brak.' Korigirana verzija koju je očito nakon zahtjeva inicijative U ime obitelji objavio Reuters samo je proširena verzija iste izjave u kojoj se eksplicitno ne spominju gay brakovi, ali smisao je potpuno isti.

Ispravljena verzija glasi ovako: 'Sretna sam. Željeli smo osigurati da ukoliko građani to odluče, unošenje odredbe po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca, spriječi bilo koju Vladu da mijenja sadržaj braka bez da o tome pita građane Republike Hrvatske', rekla je Željka Markić iz inicijative U ime obitelji za Reuters TV.

Naglasimo još jednom da ovim potezom u Reutersu daju za pravo svom novinaru iako se sada toga Željka Markić ne sjeća, a s obzirom na to da u noći referenduma nije bilo mnogo novinara u stožeru njezine inicijative.

Markić bi kao bivša novinarka trebala znati da novinari nisu u mogućnosti u cijelosti prenositi izjave svojih sugovornika jer često znaju biti preduge pa se krate, ali smisao ostaje nepromijenjen. Sama Markić likuje. U priopćenju inicijative navodi se da je Reuters promijenio navod u tekstu u kojem je u nedjelju, 1. prosinca objavio izmišljenu izjavu Željke Markić, koja s dopisnikom Reutersa Zoranom Radosavljevićem nikad nije razgovarala.