POZIV NA GRAĐANSKI NEPOSLUH

Republikanske uzdanice: Što je iduće nakon gay brakova?

28.06.2015 u 14:14

Bionic
Reading

Dok neki republikanski predsjednički kandidati pozivaju na otpor presudi Vrhovnog suda o legalizaciji gay brakova, aktivisti na konvenciji konzervativaca koja se održava ovog vikenda radije bi se usredotočili na smanjivanje štete

Nekoliko predsjedničkih kandidata na Konzervativnom summitu Zapada u Coloradu pozvalo je na donošenje ustavnih amandmana ili građanski neposluh protiv povijesne odluke koju je najviši američki sud donio u petak.

No, kršćanski konzervativci, predvodnici borbe protiv gay brakova smatraju kako je sada vrijeme da se ublaže gubici. Oni bi radije da presuda Vrhovnog suda ne ograniči njihovo pravo na prakticiranje svoje vjere na način koji smatraju poželjnim.

'Naš prvi korak je obraćanje saveznim i državnim vlastima kako bi zaštitili vjerske slobode', rekao je Tony Perkins, predsjednik kršćanske konzervativne organizacije Vijeće za obitelj. 'Moramo osigurati svoju bazu', istaknuo je.

Pozivi na otpor sudskoj odluci stižu od predsjedničkih kandidata koji se žele dokazati konzervativnim biračima dok traje borba za republikansku predsjedničku nominaciju za izbore 2016.

Bivši senator iz Pennsylvanije Rick Santorum optužio je kolege republikance što nisu zabranili gay brakove na nacionalnoj razini, što je on kroz Kongres pokušao progurati prije deset godina.

'Ušutjeli smo. Gubimo jer ni ne pokušavamo pobjediti', rekao je Santorum u petak.

Bivši guverner Arkansasa Mike Huckabee rekao je da države, koje se protive sudskoj odluci, mogu spriječiti da se ona provodi, iako su neke konzervativne države poput Teksasa i Kentuckya počele potvrđivati istospolne brakove nakon presude u petak.

Građanski neposluh je također opcija, istaknuo je Huckabee.

'U našen životu postoje trenuci kada se trebamo odlučiti hoćemo li slušati Boga ili odluke za koje vjerujemo da su nezakonite', dodao je.


No, čelnik skupine koja je organizirala summit rekao je da, iako je puno sudionika skupa razočarano presudom, oni poštuju pravo gay osoba za žive svoje živote.

'Živi i pusti druge da žive, to je dio američke genijalnosti', izjavio je John Andrews, direktor konzervativnog instituta Centennial.

Neki kažu da presuda uopće nije važna sve dok ne zadire u njihovu religiju.

'Naši savezni zakoni donose se na određeno vrijeme, a Božji vrijede zauvijek, on je taj koji će nam na kraju svima suditii', poručio je predstavnik Colorada, Gordon Klingenshcmitt

Čelnik republikanske skupine za gay prava, kojoj je uskraćen štand na konferenciji, kaže da bi njegova stranka trebala odustati od bitke koju je već izgubila.

'Sada kada je zakon donesen, pitanje kojim bi se trebali baviti je što možemo učiniti da vjerske slobode vrijede za sve i da je brak pred zakonom jednak za sve?', kazao je George Grammer

Ostali ističi da bi republikanci to pitanje trebali zauvijek ostaviti iza sebe.

'Gayevi ne pokušavaju zavladati našom zemljom. Oni su dobri ljudi', rekla je Carol Beckler, bivša kandidatkinja za parlament Colorada.