VIJEĆE ZA PROVEDBU MIRA

'Republika Srpska otežava pristup BiH EU'

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 15.09.2010 23:36
  • Objavljeno 15.09.2010 u 23:31
Milorad Dodik

Milorad Dodik

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Vijeće za provedbu mira (PIC) u BiH upozorilo je u srijedu vlasti Republike Srpske da su donošenjem zakona dan prije, kojim taj entitet prisvaja državnu imovinu, otežale pristup BiH Europskoj uniji i približavanje NATO-u, priopćio je ured visokoga međunarodnog predstavnika u BiH (OHR)

PIC smatra da je prihvaćanje zakona o statusu državne imovine, koja se nalazi na teritoriju RS-a i pod zabranom je raspolaganja, 'ednostran čin kojim se potkopavaju dugotrajna nastojanja da se državna imovina raspodijeli tako da se osigura funkcionalnost svih razina vlasti u Bosni i Hercegovini'.

PIC je međunarodno tijelo sastavljeno od predstavnika utjecajnih država, koje nadzire provedbu daytonskog sporazuma.

'Održivo rješavanje pitanja državne imovine i imovine obrambenih struktura prijeko je potrebno kako bi se osiguralo da BiH ima resurse koji su joj potrebni da bi odgovorila na izazove što se nalaze pred njom, uključivo i pristup EU i puno sudjelovanje u Akcijskom planu za članstvo u NATO-u', ističe se u priopćenju PIC-a.

Veleposlanici zemalja članica toga vijeća smatraju da vlasti RS-a rade protiv ispunjavanja uvjeta za zatvaranje ureda visokog međunarodnog predstavnika.

Izjavu su potpisali predstavnici Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Velike Britanije, SAD-a, predsjedništva Europske unije, Europske komisije i Organizacije islamske konferencije (OIK).

Ruski su predstavnici odbili potpisati izjavu.

Parlament Republike Srpske prihvatio je u utorak zakon kojim je tom entitetu dodijelio svu državnu imovinu, na koju je visoki međunarodni predstavnik stavio zabranu raspolaganja.

Većina srpskih zastupnika u parlamentu RS-a u Banjoj Luci poduprla je prijeporni zakon o statusu državne imovine, kojim se ona dodjeljuje RS-u, a bošnjački su bili protiv.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi