HDZ O AKCIJI POREZNE

'Represivnim mjerama država kažnjava goste i šteti ugledu RH'

21.08.2013 u 13:36

Bionic
Reading

Iako se u HDZ-u slažu s provođenjem reda uvođenjem fiskalne discipline, uvjereni su da će 'represivne mjere' koje provodi inspekcija Porezne uprave zapravo otjerati goste i naštetiti turističkom imidžu Hrvatske. Zbog toga su s današnje press konferencije zatražili da porezna inspekcija prilikom prekršaja ugostitelje kazni novčano, a ne najstrožom mjerom - zatvaranjem ugostiteljskog objekta

HDZ se, kazala je potpredsjednica HDZ-ovog Odbora za financije Hrvojka Bačić, zalaže za provođenje reda i financijske discipline, no posljednji događaji i zatvaranje ugostiteljskih objekata pokazuju da je politika kažnjavanja koju provodi porezna inspekcija ipak upitna.

'Ona mora biti razmjerna počinjenom prekršaju. Nije svejedno radi li se o višku u blagajni od 10 kuna ili o sto tisuća kuna. Treba uzeti u obzir i okolnosti u kojima se provode kaznene mjere. Iako zakon pripisuje nekoliko kategorija kaznenih odredbi, najčešće se u špici turističke sezone pribjegava najrepresivnijoj metodi, zatvaranju hotela, kafića ili drugih objekata', kazala je Bačić, dodavši da provođenje najrigoroznijih mjera šteti i proračunu jer izostaje prihod po osnovi poreza na potrošnju i poreza na dohodak.

Osim proračunu, šteta se nanosi turizmu, ali i gostima, kaže gradonačelnica Vodica Branka Juričev Martinčev. 'Nedopustivo je da se ovim metodama kažnjavaju gosti i sigurni smo da će biti teških posljedica po turizam. Izbaciti na +40 u turističkoj sezoni gosta koji je na vrijeme uplatio svoj boravak zasigurno stvara negativni turistički imidž i taj gost i turistička agencija preko koje je došao više nikad neće doći u Hrvatsku', uvjerena je Juričev Martinčev

Zapitala se pritom i koje su posljedice po ugostiteljske i turističke djelatnike u slučaju zatvaranja ugostiteljskog objekta. 'Godinama stvaramo pozitivan imidž navodeći da nudimo kvalitetnu turističku ponudu, no sada gost više ne zna što može dobiti kad dođe u Hrvatsku - možda dobije crvene trake, a možda i kofere pred vratima hotela', rekla je gradonačelnica Vodica.

Što u svemu radi Hrvatska turistička zajednica, zapitao se pak gradonačelnik Malog Lošinja i predsjednik HDZ-ovog Odbora za turizam Gari Capelli. 'Je li u redu da se u tijeku turističke sezone u HTZ-u bave kadrovskim rješenjima umjesto da se pitaju što se događa u hrvatskom turizmu. Nisu nam još uvijek rekli što će biti s vizama za Rusiju, zbog čega smo vjerojatno izgubili 50 posto ruskog tržišta. Ovih dana se gradi sezona za 2014, a u HTZ-u se bave time tko će biti direktor i zamjenik direktora', upozorio je Capelli

Iako su u HDZ-u uvjereni da će se zatvaranje objekata negativno odraziti na turizam, upitani je li im se netko od gostiju požalio, ipak nisu mogli navesti konkretan primjer.

'Što se tiče reakcija javnosti i stranih gostiju, o tome ćete vjerojatno vi tek pisati. Tek dolazi period kada će naši turistički djelatnici odlaziti na sajmove i kada će se prodavati naši kapaciteti i onda ćemo čuti što turističke agencije misle o ovim našim postupcima. Sigurna sam da će i gosti koji su imali neugodno iskustvo potražiti odštetu za ono što su doživjeli', kazala je Juričev Martinčev.