'ODJEKUJU GRANATE'

Reporterka Forum.tm-a o ratu na ulicama Kijeva

19.02.2014 u 11:44

Bionic
Reading

'Prosvjednici su htjeli napraviti vatreni zid prema policiji, pa su dio trga zapalili oni, dio policija i sad cijeli Maidan gori. Policija ispaljuje granate, ali one nisu prave, nego koriste one za zastrašivanje prosvjednika. Međutim oni se ne razilaze, već ih sve više dolazi na trg. Da bi se spriječio dolazak prosvjednika iz cijele Ukrajine, najavljeno je kako će Kijev noćas biti zatvoren i da nitko ne može ni u grad ni iz njega. Mi smo se jedva, uz jako osiguranje, probili do hotela koji je na samom Trgu nezavisnosti i sad nas čuva policija', javila je reporterka Forum.tm-a Jasmina Popović u utorak oko ponoći, koja je tu večer, najtežu u tri mjeseca prosvjeda u Ukrajini, došla u misiji Međunarodne federacije novinara u Kijev na sastanak s ukrajinskim kolegama

'Na Maidanu uz vatrenu kulisu traju govorancije, ali bez jasne artikulacije zahtjeva. Razne samoorganizirane grupe kruže trgom, nose čekiće i palice i predstavljaju se kao branitelji Ukrajine. Dovlače gume i pale ih. Na svima su gas-maske i puna oprema. Mladi liječnici su se organizirali i pružaju pomoć ozlijeđenima. Puno je ranjenih, uglavnom s ozljedama glave', prenosi Popović za Forum.tm. Poginulo je najmanje 14 ljudi, ali za očekivati je da će taj broj još narasti. Među smrtno stradalima ima i civila i policajaca, a ozlijeđeno je najmanje 150 ljudi. Policija je objavila kako je samo u njihovim redovima ranjeno stotinjak ljudi, neki od njih i vatrenim oružjem.

'Najzanimljivije je da nitko ne zna gdje je predsjednik Janukovič', kaže Popović. Iako su mediji izvijestili da se u večernjim satima sastao s oporbenim liderom Vitalijem Kličkom, činjenica je da se tijekom dana nije obratio Ukrajincima, osim preko svojih emisara, pa se pronio glas da je predsjednik u Moskvi.

Za razliku od zadnjih tjedana, kada su prosvjedi bili u centru, ali je život u gradu tekao normalno, u utorak je cijelim gradom vladalo opsadno stanje, a stala je i podzemna željeznica.

'Novinari u predvorju zamračenog hotela gledaju TV. Dio kanala je ugašen. Predsjednik parlamenta za srijedu najavljuje sastanak predsjednika i opozicije. Tvrdi da parlament nastavlja s radom u četvrtak i da su promjene Ustava spremne. Prosvjednici su zakrčili sporedne ulice raznim smećem i propuštaju samo hitnu. Ispod mog prozora je u samo 10 minuta prošlo 12 vozila hitne pomoći', opisuje Popović.

Krvavi obračun policije i prosvjednika u Kijevu