PRISTAŠE GUBE POTPORU

Renzi potvrdio da će dati ostavku ako pretrpi poraz na referendumu

02.11.2016 u 19:13

Bionic
Reading

Talijanski premijer Matteo Renzi potvrdio je u srijedu da će podnijeti ostavku ako se birači izjasne na ustavnom referendumu 4. prosinca protiv njegova prijedloga reformi

'Ne želim razgovarati o tome što ću učiniti. Uvijek je bilo jasno što ću napraviti', rekao je Renzi za Radio 24 nakon što je posljednjih mjeseci, u jeku slabe potpore, umanjivao važnost svog obećanja da će odstupiti s dužnosti.

Talijani će glasovati na referendumu o smanjenju ovlasti gornjeg doma parlamenta i regija. Pristaše smanjenja ovlasti kažu da će to učiniti Italiju stabilnijom, dok kritičari smatraju da bi promjene poljuljale ravnotežu i zakomplicirale upravljanje.

Renzi je ponovio svoje obećanje o ostavci nekoliko sati nakon što je njegov ministar unutarnjih poslova kazao da bi referendum mogao biti odgođen kako bi se zemlja stigla oporaviti od posljednjeg niza potresa.

Međutim, premijer je odbacio taj prijedlog kazavši da ostaje datum 4. prosinca

'Imam puno samopoštovanja, neki kažu i previše, ali sam svjestan da je moja sudbina puno manje važna od ustavne reforme', rekao je premijer i dodao da 'ne postoji' mogućnost odgađanja referenduma.

Dnevnik lijevog centra La Repubblica objavio je u nedjelju da Renzi i drugi pristaše ustavne reforme gube potporu. Objavio je anketu koja pokazuje da je potpora protivnicima reforme porasla na 39 posto dok zagovornike podržava 35 posto, a 26 posto je neodlučnih.