DEKAN FILOZOFSKOG

Rektor nije osigurao novac za fakultete

  • Autor: Hina / tportal.hr
  • Zadnja izmjena 24.04.2009 19:45
  • Objavljeno 24.04.2009 u 17:07
Primorac, Jurković i Bjeliš

Primorac, Jurković i Bjeliš

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Ronald Gorsic

Neprimjenjivanje linearnog modela participacije u troškovima studiranja na Filozofskom fakultetu u Zagrebu posve je sporedno pitanje kojemu se daje neprimjerena važnost, priopćio je danas dekan tog fakulteta Miljenko Jurković, reagirajući na izjave ministra znanosti i zagrebačkog rektora na jučerašnjoj konferenciji za novinstvo

Osvrnuvši se na izjavu ministra Dragana Primorca kako ga "ne čudi prosvjed studenata Filozofskog fakulteta koji je jedan od rijetkih zagrebačkih fakulteta na kojima se ne primjenjuje pravilo da se visina školarine ne određuje na temelju uspješnosti svakoga studenta", dekan je priopćio kako je neprimjenjivanje linearnog modela participacije na tom fakultetu posve sporedno pitanje i zavaravanje javnosti, a u detaljima je i sasvim netočno.

Obrazlaže kako "linearni model participiranja nije primjeren Filozofskom fakultetu zbog specifičnosti razredbenog postupka i upisa na brojne i relativno male studijske grupe i dvopredmetne kombinacije", te dodaje kako je "rektor o tome bio višekratno obaviješten".

"Linearni model ne rješava pitanje oslobađanja uspješnih studenata od plaćanja participacije. Po tom modelu, samo je desetak posto studenata posve oslobođeno participacije", tvrdi dekan.

Navodi kako je mnogo važnije od ovakvog ili onakvog modela plaćanja participacije pitanje o besplatnom visokom obrazovanju u RH.

Diplomski se studiji ne plaćaju od samog njihova uvođenja jer je Ministarstvo ispravno shvatilo nužnost oslobađanja studenata od troškova tih studija, pa na Filozofskom fakultetu ne vide nikakvog razloga da se na isti način ne krene razmišljati i o preddiplomskim studijima, navodi se u priopćenju.

Jurković tvrdi da su sredstva koja fakulteti dobivaju iz državnog proračuna nedostatna te da bez participacije studenata nastavu po bolonjskom programu ne može održavati nijedan fakultet u Hrvatskoj.

Kako tvrdi tomu u prilog ide i izjava medijima predsjednika Nacionalnog vijeća za visoko obrazovanje da bi se bez participacije u školarinama sustav mogao srušiti, što nije u skladu s izjavama ministra.

Bolonjski proces financijski je vrlo zahtjevan, a odgovornost je rektora u tome što nije osigurao dovoljna proračunska sredstva za troškove Sveučilišta i njegovih sastavnica, tvrdi Jurković, dodajući da nijedna uprava ili vijeće bilo kojeg fakulteta ne može razriješiti to pitanje na nacionalnoj razini pa su ta pitanja upućena na pogrešnu adresu.

Na kraju navodi kako je "ostao začuđen informacijama da se navodno predstavnik neke stranke upleće savjetima u upravljanje Filozofskim fakultetom".

"Nitko od uprave Filozofskog fakulteta nije povezan ni s jednom političkom strankom i na fakultetu se vodi samo obrazovna i znanstvena politika", tvrdi Jurković.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi