PESIMISTIČNI SUSJEDI

Rekordno nepovjerenje Slovenaca u Pahora

27.12.2010 u 12:48

Bionic
Reading

Potpora Slovenaca vladi premijera Boruta Pahora ove godine je stalno padala, a ispitivanja javnog mnijenja pokazuju i pad optimizma što se tiče brzog gospodarskog oporavka, navode slovenski mediji, pozivajući se na anketu agencije Episcenter, koju je u ponedjeljak objavio poslovni dnevnik Finance

Ispitivanje provedeno sredinom prosinca na uzorku od 700 ispitanika pokazalo je da Pahorovu vladu podupire samo 22 posto ispitanika, što je rekordno niska potpora i velik pad u usporedbi s početkom godine, kad ju je podupiralo 42 posto ispitanika.

Rekordan je i postotak onih koji su izravno odgovorili da ne podupiru vladu, jer ih je 74 posto, a zabrinjava i pad pokazatelja povjerenja u mogućnost brzog gospodarskog oporavka koji je sadašnja vlada postavila kao svoju prvu zadaću u ovoj i sljedećoj godini.

Indeks povjerenja slovenskih potrošača, po ispitivanju Episcentra, u studenom je ove godine nakon dvomjesečna rasta pao na 51, a u prosincu na 50 bodova. Od početka godine, a u siječnju je bio 84, taj je pokazatelj pao za 34 boda.

Postotak 'nezadovoljnih općim stanjem u društvu' u anketi se povećao od početka do kraja ove godine sa 29 na 42 posto.

Na upit hoće li Borut Pahor i na Božić sljedeće godine voditi vladu, 50 posto odgovorilo je da neće, a 37 posto da hoće.