17,36 MILIJUNA LJUDI

Rekordna stopa nezaposlenosti u eurozoni

02.05.2012 u 12:49

Bionic
Reading

Prema izvještaju koji je danas objavio europski ured za statistiku Eurostat, a prenio AFP, stupanj nezaposlenosti u eurozoni u ožujku je dosegao 10,9 posto aktivne populacije, čime je izjednačen rekord iz 1997. godine. Prema izračunu Eurostata, u ožujku je 17,36 milijuna ljudi bilo nezaposleno, čime se u odnosu na protekli mjesec bilježi porast od novih 169.000 nezaposlenih

Jednako tako, proizvodna aktivnost se bitno smanjila tijekom travnja u eurozoni i pala je na najniži stupanj u posljednje tri godine, izvještava financijski servis Markit. Indikator PMI (Purchasing Managers Index) kojim se mjeri nabava novih servisa i roba u travnju iznosi 45,9 naspram 47,7 u ožujku, što je najniži rezultat u posljednje tri godine. Ukoliko je PMI iznad 50, može se ogovoriti o napretku u određenoj djelatnosti, ukoliko je ispod, radi se o padu aktivnosti.

Posebice je zabrinjavajuća činjenica da se slabost proizvodnog sektora eurozone ne odnosi više samo na krhkije članice. Njemački PMI bilježi tako najniži stupanj u posljednja 33 mjeseca, a ubrzani pad može se pratiti i u Francuskoj i u Nizozemskoj.

Pad proizvodne djelatnosti unutar eurozone može se izravno vezati na sve manji broj narudžbi. Europske kompanije su tako, u kontekstu restriktivnih mjera štednje, suočene ne samo s padom potražnje na domaćem tržištu, već i na planu međunarodnog izvoza.