DRMA SE PAHOROVA VLADA

Referendumi o tri zakona 5. lipnja u Sloveniji

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 22.04.2011 14:23
  • Objavljeno 22.04.2011 u 12:13
slovenija, slovenci

slovenija, slovenci

Izvor: Sipa Press / Autor: Sipa

Slovenski parlament odredio je nedjelju, 5. lipnja kao datum kada će birači na referendumima potvrditi ili odbaciti tri već prihvaćena zakona iz područja tzv. strukturnih reformi

Nakon što su u četvrtak sindikalne organizacije u parlament dostavile 44.000 potpisa za referendum o novom zakonu o mirovinskom osiguranju, parlament je na izvanrednoj sjednici s četvrtka na petak odredio da se o njemu odlučuje na referendumu 5. lipnja.

Isti dan birači će na referendumu potvrditi ili odbaciti i zakon o suzbijanju sive ekonomije čija je intencija bila, osobito u građevinskom sektoru, ograničiti rad bez izdavanja računa pod krinkom tzv. besplatne 'susjedske pomoći'. Istog dana na referendumu će se odlučivati o primjeni ili odbijanju zakona kojim je vlada uvela ograničenja u pristupu arhivima nekadašnje političke policije UDBA-e u vrijeme komunizma.

Potonja dva zakona osporava slovenska parlamentarna opozicija. U postupku za ostvarenje prava na referendumsko odlučivanje o ta dva zakona oporbene stranke podnijele su potrebnu trećinu glasova zastupnika u parlamentu, a biračima predlažu da glasuju za njihovo poništavanje.

Vjeruje se da će za vladu premijera Boruta Pahora, koja je nakon odlaska stranke umirovljenika (DESUS) iz vlade upravo zbog kontroverzne mirovinske reforme, u dubokoj krizi i bez većine u parlamentu, najpresudniji biti rezultat referenduma o mirovinskoj reformi.

U slučaju da zakon 'padne' na referendumu, vjerojatan je pad sadašnje koalicijske vlade i prijevremeni izbori već ove jeseni, a redovni bi se trebali održati tek sljedeće godine.

Pahor je u četvrtak ponovio da za ostavku vlade nema razloga te da je mirovinska reforma koja bi trebala stabilizirati rashode javnih financija za budućnost Slovenije mnogo važnija od rasprava o opstanku sadašnje koalicije.

Predsjednik države Danilo Tuerk izjavio je pak da bi u sadašnjem trenutku raspustio parlament i raspisao prijevremene izbore kada bi imao takve ustavne ovlasti, ali da je rješenje za nastalu krizu i stranačka razmimoilaženja oko reformi potrebno naći do sredine godine. Tuerk je naglasio da premijer Pahor još uživa njegovu potporu, da rasprave o krizi vladajuće koalicije treba odgoditi na vrijeme nakon referenduma, ali da sam ne isključuje mogućnost prijevremenih izbora na jesen i da je spreman pomoći strankama da se dođe do takvog rješenja ako bi se o tome usuglasile i zatražile njegovo posredovanje.

Ostavkom je u četvrtak zaprijetio Pahorov koalicijski partner, ministar za visoko školstvo Gregor Golobič, predsjednik koalicijske stranke Zares, druge najjače stranke u vladi nakon Pahorovih Socijalnih demokrata (SD).

Golobič je u razgovoru za Slovensku televiziju u četvrtak na večer rekao da namjerava dati ostavku na svoj ministarski položaj još prije održavanja referenduma 5. lipnja i reaktivirati zastupnički mandat u parlamentu. Najavio je da će o tome idućih dana razgovarati s Pahorom, te da je i samoga premijera nagovarao na ostavku kako bi se pitanje opstanka sadašnje koalicije politički odvojilo od referendumske kampanje na kojoj se odlučuje o strukturnim reformama.

Golobič je rekao kako svojim potezom želi dati signal da se na referendumu o mirovinskoj reformi neće odlučivati o sudbini sadašnje koalicijske vlade nego o mnogo dalekosežnijim stvarima, o stabilnosti i budućnosti države.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi