skočila potrošnja

Redukcije struje i u Kini: Šangaj na dva dana gasi ukrasnu rasvjetu u svjetski poznatoj četvrti Bund

22.08.2022 u 12:13

Bionic
Reading

Šangaj će od ponedjeljka na dva dana ugasiti ukrasna svjetla u poznatoj četvrti Bund uz obalu rijeke jer je zbog toplinskog vala skočila potrošnja struje, rekle su gradske vlasti

Mnoge pokrajine najavile su redukcije struje kako bi se nosile s povećanom potrošnjom, izazvanom djelomice zbog klima-uređaja koje ljudi uključuju jer je temperatura do 45 stupnjeva Celzijevih.

Kina je ovo ljeto pogođena ekstremnim vremenskim prilikama, uključujući rekordne temperature, poplave i suše - fenomene za koje su znanstvenici upozoravali da će biti sve češći i intenzivniji zbog klimatskih promjena.

Da se uštedi struja, šangajske su vlasti u nedjelju objavile da će isključiti "pejzažnu rasvjetu" u Bundu, najpoznatijoj gradskoj znamenitosti.

Ukrasna svjetla, reklamne ploče i video ekrani s obje strane rijeke Huangpu bit će isključeni u ponedjeljak i utorak, navodi se u obavijesti.

Zbog toplinskog vala na nekim se dijelovima razina vodostaja rijeke Yangtze, najvitalnijeg unutarnjeg plovnog puta u Kini, smanjila na neviđenu razinu zbog suše, prema službenim podacima.

To je rezultiralo velikim pritiskom na hidroelektrane koje opskrbljuju energijom neke od ključnih gospodarskih zona u zemlji.

  • +32
Karantena u Šangaju, svibanj 2022. Izvor: EPA / Autor: ALEX PLAVEVSKI

Među njima je pokrajina Sečuan, gdje su vlasti u nedjelju produžile redukcije struje za industriju i aktivirale najvišu razinu hitnog odgovora kako bi se nosile s toplinskim valom.

"Od srpnja ove godine pokrajina se suočava s najekstremnijim visokim temperaturama, najnižom količinom oborina u odgovarajućem razdoblju u povijesti... (i) najvećim energetskim opterećenjem u povijesti", rekle su lokalne vlasti.

Neki od najvećih svjetskih proizvođača automobila - uključujući japanski div Toyota i Tesla Elona Muska - imaju tvornice u Sečuanu.

U toj pokrajini nalaze se i tvornice za dijelove koje su ključne za globalne lance opskrbe automobila.

Mnoge velike tvornice bile su prisiljene prekinuti rad zbog redukcija struje u Sečuanu, koje su trebale završiti u subotu, ali je prolongirano za četvrtak, izvijestila je kineska medijska grupa Caixin.

Analitičari su upozorili da bi problemi s električnom energijom u Sečuanu mogli imati negativan učinak na šire kinesko gospodarstvo i međunarodne opskrbne lance.

Hidroenergija proizvedena u pokrajini opskrbljuje domaće potrošače i tvornice, ali i industrijske elektrane pokrajina Jiangsu i Zhejiang.