AFERA HYPO

Razotkrivanje na 700 stranica: Sve tajne veze Hypa i političara

16.08.2016 u 12:00

Bionic
Reading

Dok se u hrvatskim medijima ponovno aktualizirala priča o hrvatskim političarima koji su od menadžera Hypo banke dobili izdašne iznose novca za pomoć u prenamjeni zemljišta na Jadranu, u Austriji se tamošnje parlamentarno istražno povjerenstvo priprema za sastavljanje svojeg finalnog izvještaja o političkoj pozadini afere Hypo, koja je duboko uzdrmala alpsku republiku, ali i pokazala da su krakovi Hypo-hobotnice bili iznimno aktivni i u Hrvatskoj

HTV je jučer objavio prijevod svjedočenja Josipa Vreska, bivšeg HSS-ovca, sada člana Državnog izbornog povjerenstva (DIP), koji je u Austriji svjedok u procesu protiv Josefa Kirchera, bivšeg menadžera Hypo Alpe Adria banke optuženog zbog otuđivanja 1,7 milijuna eura. Austrijski su istražitelji utvrdili i kako je Kircher trojici hrvatskih političara isplatio sveukupno 630 tisuća eura (svakom po 210 tisuća) za pomoć oko prenamjene zemljišta na otoku Pagu.

Tportal je još u proljeće prošle godine objavio da su ta tri hrvatska političara HDZ-ov Davorin Mlakar i HSS-ovci Danijel Ropuš i Josip Vresk, no oni su pobijali austrijske navode. Umiješanost u aferu Hypo i tvrdnje austrijskog pravosuđa o njihovom sudjelovanju u sumnjivim poslovima ove u međuvremenu propale koruške banke dotičnima nisu pretjerano naštetile - Mlakar je postao sudac Ustavnog suda dok je Vresk ubačen u DIP.

No ako se hrvatsko pravosuđe i nadležne institucije i ne bave pretjerano aferom Hypo, u Austriji je priča drugačija. Uz niz sudskih procesa u kojima su osuđeni bivši menadžeri Hypo banke, poput dugogodišnjeg predsjednika uprave Wolfganga Kulterera, osnovano je istražno povjerenstvo austrijskog parlamenta o političkoj pozadini afere Hypo.

Austrijski mediji javljaju da je povjerenstvo, nakon višemjesečnih saslušanja svjedoka i pregledavanja tisuća dokumenata, došlo u fazu pisanja konačnog izvještaja. Radni tekst trenutno ima oko 700 stranica te bi radna verzija izvještaja do 23. kolovoza trebala biti dostavljena stranačkim frakcijama koje čine istražno povjerenstvo.

Posljednja sjednica austrijskog istražnog povjerenstva zakazana je za 10. listopada, nakon čega bi se u tamošnjem parlamentu trebalo raspravljati o konačnom izvještaju o političkoj pozadini afere Hypo. Bit će to nesumnjivo živahna rasprava, a sam izvještaj vjerojatno će uključivati i neka imena iz Hrvatske.