JOSIPOVIĆ S PAPOM FRANJOM

'Razmijenili smo par riječi o ulasku naše zemlje u EU'

19.03.2013 u 22:45

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović, koji je vodio hrvatsko izaslanstvo na inauguralnoj misi pape Franje, kazao je da je svečanost bila iznimno dostojanstvena, te da je s novim Papom razmijenio nekoliko riječi.

'Svečanost je bila iznimno dostojanstvena, nosila je poruku a posebice bih istaknuo riječi Pape koji poziva da u sebi nađemo ljudskost, da budemo solidarni i podijelimo brigu s onima kojima je to potrebno', rekao je Josipović novinarima nakon inauguracije. Upoznali smo se i zaista razmijenili samo par riječi, to je takva prigoda, spomenuli smo naravno Hrvatsku i naš ulazak u EU i to je za prvi susret bilo dovoljno', rekao je Josipović koji je u Vatikanu vodio hrvatsko izaslanstvo.

Dodao je kako su od samog početka pontifikata papa Franje jasne poruke o skromnosti i solidarnosti, rekavši kako je moguće da Papa "ima tu snagu da pokrene možda i neke nove društvene procese". Na svečanosti na Trgu svetog Petra bila su 132 državna izaslanstva te dužnosnici najvećih svjetskih religija, a uz predsjednika Josipovića i suprugu, u hrvatskom izaslanstvu bila je i prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. "Sve je bilo nekako posebno, obzirom da se čak i riječ Papa gotovo nije spomenula, budući da papa Franjo o sebi govori kao o rimskom biskupu i cijelo vrijeme inzistira na povratku skromnosti kao vrlini", rekla je Pusić.

Papa Franjo inauguralnom je misom formalno počeo svoj pontifikat. U kratkoj propovjedi tijekom mise papa Franjo ponovno je naglasio svoju predanost siromašnima i potlačenima. "Prava moć nekog pape je u poniznom, konkretnom služenju", rekao je pozvavši redovnike da se "ne boje nježnosti". Novi argentinski Papa ocijenio je da je dužnost pape "raširiti ruke i nježno zagrliti cijelo čovječanstvo, posebice najslabije, najsiromašnije i najmanje. Ne smijemo se bojati dobrote, kao ni nježnosti", istaknuo je Papa u propovijedi.

Na središnjem vatikanskom trgu i okolnim ulicama okupilo se po sunčanom vremenu oko milijun ljudi, što je najveće okupljanje u Rimu od svečanosti beatifikacije pokojnog pape Ivana Pavla II. 1. svibnja 2011. kojoj je nazočilo 1,5 milijuna ljudi.