VEČER ODLUKE

Razlozi zbog kojih bi varaždinski SDP mogao biti raspušten!

10.03.2015 u 15:18

Bionic
Reading

Članovi Županijske organizacije SDP-a Varaždinske županije okupit će se večeras na sjednici kako bi raspravili o stanju u gradskoj organizaciji SDP-a Varaždin. U dijelu SDP-ovaca, naime, već dulje vrijeme postoji nezadovoljstvo radom varaždinskog SDP-a, osobito njegovim vođenjem, zbog čega bi gradska organizacija mogla biti čak i raspuštena ako propisanu proceduru večeras pokrene dovoljan broj članova županijskog SDP-a i prijedlog takve odluke podrži središnjica u Zagrebu

O nezadovoljstvu varaždinskim SDP-om prvi je javno ovih dana progovorio Mario Habek, predsjednik ŽO-a SDP-a i saborski zastupnik koji u radu stranačkih organizacija i dužnosnika vidi samo pozitivne stvari, baš kao i kod Vlade. Iznimka od toga samo je varaždinski SDP.

'Jedino gdje nismo do kraja zadovoljni jest Gradska organizacija u Varaždinu jer smatramo da nije potencijal stranke do kraja iskorišten, ali to su problemi koje ćemo rješavati unutar stranke', najavio je u nedavnom razgovoru za Varaždinske vijesti.

U čemu se ogleda to neiskorištavanje potencijala, Habek ne govori, barem ne javno, ali da razloga za nezadovoljstvo ima, to je sigurno. Primjerice, čak i kada varaždinski SDP-ovci provedu prepoznatljive i vrijedne projekte, kao što je kupnja školskih knjiga novcem iz gradskog proračuna, oni ostanu u sjeni političkim uhljebljivanjima u gradskim tvrtkama i institucijama ili sličnim stvarima. U tome, istinu za volju, nisu jedinstveni, ali zacijelo se rijetko događa da se članovi stranke međusobno sudski tuže zbog diskusije na stranačkim sjednicama, kao što je slučaj u varaždinskoj gradskoj organizaciji SDP-a. Doda li se tome i osjetno slabija podrška Ivi Josipoviću u Varaždinu na posljednjim predsjedničkim izborima u odnosu na one 2009., koji je posebno nekima zasmetao, ne čudi što se na dnevni red stavlja rad varaždinskog SDP-a.

Ocijeni li se rad negativno na večerašnjem skupu, upućeni tvrde da će to odmah značiti i pokretanje postupka raspuštanja varaždinskog SDP-a, jer je sama smjena njegova vrha ne dolazi u obzir. Naime, predsjednik varaždinskog SDP-a Vjeran Radelić lani je isključio dvjestotinjak, dobrim dijelom njemu nelojalnih članova, i to formalno zbog neplaćanja članarina, među kojima je bila i bliska rodbina visokih stranačkih dužnosnika te starih SDP-ovaca, a zatim je učlanio nove, sebi bliske ljude. Upravo zbog toga, mogla bi varaždinska gradska organizacija SDP-a biti raspuštena, i to već treći put u desetak godina.

Naglašavajući da ne želi vjerovati u najave o mogućem raspuštanju GO-a SPD-a, Radelić napominje da bi to nanijelo štetu ne samo stranci uoči mjesnih i parlamentarnih izbora, nego i Gradu Varaždinu u kojem je, uz već razvlaštenu Nataliju Martinčević, zamjenik gradonačelnika.