pripremali sabotažu

Razbijena ruska špijunska mreža u Poljskoj, nekoliko njih uhićeno blizu izrazito bitnog aerodroma za Ukrajinu

15.03.2023 u 22:47

Bionic
Reading

Skupina stranih državljana uhićena je pod sumnjom da su u Poljskoj špijunirali za Rusiju. Poljska radiopostaja RMF FM izvijestila je da su poljske sigurnosne službe razbile špijunsku mrežu koja radi za Rusiju

Šest osoba uhićeno je u Poljskoj zbog sumnje da su postavili tajne kamere za snimanje transportne infrastrukture koja se koristi za dostavu pomoći Ukrajini – na željezničkim čvorištima i važnim prometnicama u pokrajini Podkarpackie. Kako kažu s RMF FM-a, špijuni su pripremali nove planove za sabotažu. Desetljećima dug špijunski sukob između Rusije i Zapada intenzivirao se nakon početka rata u Ukrajini, javlja BBC.

Poljska je jedan od najjačih saveznika Ukrajine i njezine sigurnosne snage uhitile su nekoliko osoba pod sumnjom da špijuniraju za Rusiju još od veljače prošle godine. Neki od njih pronađeni su u blizini male regionalne zračne luke koja je pretvorena u međunarodno logističko središte za isporuku vojne humanitarne pomoći Ukrajini.

  • +18
PZO sustav Patriot Izvor: EPA / Autor: MARTIN DIVISEK

Taj aerodrom smatra se izrazito osjetljivim u sigurnosnom smislu jer brojni vojni i teretni zrakoplovi iz SAD-a i ostatka Europe redovite slijeću na njega, a Washington je, sa željom da ga zaštiti, oko njega postavio i američke protuzračne obrambene sustave Patriot. Ovaj aerodrom bio je i dio rute američkog predsjednika Joea Bidena prilikom nedavnog posjeta Kijevu.