ODLUČNA AKCIJA

Razbijena ćelija Islamske države u Maroku

27.01.2017 u 18:28

Bionic
Reading

Marokanske sigurnosne službe izvele su u petak opsežnu operaciju protiv pristaša džihadističke skupine Islamska država (IS) koja je omogućila uhićenje sedam osoba, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova

Operacija je omogućila ‘razotkrivanje ćelije’ sa sedam osoba, po priopćenju ministarstva. Odvijala se u pet gradova, posebice u Saleu, blizu Rabata, te El Jadidi (u središnjem dijelu) gdje je ulovljen ‘mozak opasnog terorističkog plana’.

Po marokanskom tisku, šef unutarnjih obavještajnih službi Abdellatif Hammouchi vodio je osobno operacije sa zapovjednog mjesta u El Jadidi, i potom otišao na lice mjesta.

On line mediji spominjali su ujutro razmjenu vatre između elitnih policijskih postrojbi i sumnjivaca u El Jadidi. Po izvoru u ministarstvu unutarnjih poslova radilo se tek o hicima upozorenja na početku intervencije.

Policajci su ciljali ‘tajnu nastambu’ korištenu za ‘pripremu napada u suradnji s pripadnicima IS-a na sirijsko-iračku zonu i Libiju’, piše u priopćenju ministarstva unutarnjih poslova. Zaplijenjena su dva eksplozivna prsluka, strojnica i sedam komada ručnog oružja kao i kemijski pripravci korišteni za izradu bombi.

Pripadnici ćelije namjeravali su ‘unovačiti i militarizirati’ nove dobrovoljce za ‘operacije uništavanja’ kojima bi cilj bio ‘prouzročiti veliki broj žrtava, uliti strah među građane i poljuljati stabilnost’ Maroka, po ministarstvu unutarnjih poslova.