DAO OSTAVKU

Skandal u Istri: Šef domova zdravlja otkrio da su javnim novcem kupovane torbe i mobiteli

31.01.2024 u 18:00

Bionic
Reading

Ravnatelj Istarskih domova zdravlja Manuel Runić stavio je u srijedu mandat na raspolaganje, nakon što je objavio niz nezakonitosti o rada bivše uprave u kojoj bi, kaže, posla mogao imati i DORH, a istarski župan Boris Miletić zatražio je hitnu reviziju poslovanja te ustanove.

Naime, Runić koji je na poziciju ravnatelja došao prije godinu dana, objavio je na konferenciji za novinare da su neke od nezakonitosti bili darivanje pojedinih zaposlenika i zaposlenica skupim torbama, mobitelima te drugim uređajima.

Runić je nakon tih tvrdnji napustio konferenciju, na što je županijska pročelnica za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije dr. Gordana Antić poručila kako je zatečena tim informacijama te kako ravnatelj ima njenu potporu.

"U potpunosti razumijem ravnatelja, postupila bih isto već odavno jer jednostavno nekad vam dođe trenutak kad se borite s vjetrenjačama. Naročito kada javnost percipira situaciju sasvim drugačije, opravdano ili neopravdano - u to ne ulazim, onda vas to dodatno demotivira", naglasila je pročelnica Antić.

Tvrdi i kako nije bila upoznata sa spomenutim nezakonitostima.

"Postupit će se sada po zakonu, odnosno Upravno vijeće izvijestit će osnivača, Istarsku županiju, o daljnjem postupku", poručila je Antić.

Na pitanje je li Istarska županija upoznata s tim informacijama i kako je moguće da te nepravilnosti tek sada izlaze u javnost, pročelnica Antić je uzvratila da je osobno i sama neke stvari tek danas čula.

"Kratko sam u Istarskoj županiji i ne mogu govoriti u nečije ime i je li netko nešto znao. Meni nitko nije ništa prenio, ovo je zastrašujuće. Kao pročelnica preuzimam odgovornost, svi financijski izvještaji otkad sam preuzela odjel su čisti, no ja nisam došla kao inspektor da tražim što je bilo ranije. Otkad sam došla na ovu dužnost, kontroliram sve, no imamo Upravna vijeća koja su odgovorna i kontroliraju financije", poručila je pročelnica.

Župan Miletić naložio hitnu reviziju poslovanja

Po završetku konferencije za novinare priopćenjem se oglasila i Istarska županija. Poručuju kako ni župan Boris Miletić, niti resorna pročelnica za zdravstvo nisu imali nikakvih saznanja o nepravilnostima koje je ranije danas objavio ravnatelj Manuel Runić. Župan je naložio hitnu internu reviziju poslovanja Istarskih domova zdravlja, a za četvrtak je sazvao sastanak s ravnateljem Runićem i pročelnicom Antić.