PAPA FRANJO U BIH

'Ratovi se smišljaju kako bi se prodavalo oružje'

06.06.2015 u 12:45

  • +30

Službeni posjet pape Franje Sarajevu

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Bionic
Reading

Papa Franjo stigao je iz rimske zračne luke Fiumicino u državni posjet i pastoralni pohod Bosni i Hercegovini kako bi ohrabrio pomirbu u toj zemlji dvadeset godina nakon postizanja mirovnih sporazuma kojima je okončan rat

12:40 Na Koševu je završilo euharistijsko slavlje 'Hvala vam na Vašoj prisutnosti danas među nama. Hvala vam na Vašoj molitvi s nama i za nas. Hvala vam na pastirskoj riječi koju ste nam uputili. U ime svih nas ovdje okupljenih: kardinala, biskupa, svećenika, redovnika i redovnica i svih vjernika, ali i u ime ovdje nazočnih predstavnika vlasti i predstavnika raznih razina društva i svih ljudi dobre volje, najsrdačnije Vas pozdravljam i najiskrenije Vam zahvaljujem', kazao je kardinal Vinko Puljić

11:58
Papa je tijekom euharistijkog slavlja istaknuo kako je; Mir je Božji dar, Božji plan za čovječanstvo, povijest i sve stvoreno. To je plan koji uvijek nailazi na protivljenja čovjeka i zloga. Tako i u našemu vremenu težnja za mirom i trud oko njegovog postizanja sukobljavaju se s činjenicom da se u svijetu trenutno vode toliki oružani sukobi. To je jedna vrsta trećega svjetskog rata, koji se vodi 'u dijelovima' te se, u kontekstu globalne komunikacije, doživljava prava ratna klima Postoje oni koji namjerno izazivaju ratnu klimu i smišljaju ratove kako bi prodavali oružje. Rat podrazumijeva razrušene kuće, napuštanje domova, tolike razorene živote, a vi to jako dobro znate jer ste svi to doživjeli. Kolika patnja, kolika razaranja, kolika bol. Danas se iz ovoga grada uzdiže vapaj: Nikada više rata

11:10
Na Koševu je započelo euharistijsko slavlje

10:53 P
api Franji uručeni su ključevi Sarajeva

10:47
Papa je papamobilom stigao na stadion Koševo gdje ga je dočekalo oko 65.000 ljudi

10:35
Papa Franjo pustio je tri goluba uz poruku; Mir s vama!

10:25
'Draga braćo i sestre, zahvaljujem članovim predsjedništva na BiH na ljubaznosti ugošćavanja i lijepim pozdravnim riječima koje su mi upućeni. Sretan sam što se nalazim u ovom gradu koji je toliko propatio tijekom krvavog rata i koje je sada opet mjesto suživota i dijaloga. Ovaj grad se s pravom naziva Jeruzalemom Europe, on je raskrižje civilizacija i vjera i zato moramo nastaviti graditi mostove kako bismo osigurali civiliziranu komunikaciju. Moramo vrednovati ono što nas ujedinjuje, a na razlike gledati kao mogućnosti. Teške rane nedavne prošlosti na taj se način mogu zaliječiti te se lakše suočiti sa svakodnevnim problemima.

Ovdje sam kao hodočasnik i glasnik mira. Uz pomoć molitve, vjernika i institucija, crkva izgrađuje moralnu izgradnju BiH i dijeli njezine radosti i brige te ima želju da joj bude posebno bliska, naročito siromašnima i potrebitima. Sve nas to uči naš učitelj Isus. Znam da je međusobno uvažavanje i mir u jednom civilnom društvu neophodna faktor kako bismo osigurali dugotrajan razvoj. Želja nam je da BiH nastavi dobrim putem, nakon što je završila oluja. Nakon teške zime, zemlja će tako procvati u proljeće. Ovdje molim za mir u Sarajevu i čitavoj BiH. Mir s vama', kazao je papa Franjo

Dobrodošlicu papi zaželio je predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić

'Dobrodošli u BiH, zemlju susreta raznih civilizacija i kontrasta. Zemlju jakih emocija, kako ljubavi i milosrđa, tako i onih manje lijepih. Ovo je mjesto susreta istoka i zapada. Vaša svetosti, dobrodošli, želimo graditi BiH po mjeri svakog čovjeka i svih religija. BiH je bila simbol istinskog razumijevanja i ljubavi, ali i simbol patnje. Vjerujemo da je vrijeme podjela i nerazumijevanja iza nas. Postignut je veliki napredak, ali se ne smije zanemariti da još uvijek nije ostvarena puna ravnopravnost svih naroda ove zemlje. Vaš posjet doprinijet će većem razumijevanju naroda u BiH, završio je svoj govor Ivanić i zahvalio papi Franji na posjeti' , kazao je Ivanić

Ovo je drugi posjet jednog Pape Sarajevu. Papa Ivan Pavao II. posjetio je BiH 1997. godine, a zatim i 2003. kada je bio u Banja Luci.

Posjet pape Franje BiH odvija se pod geslom 'Mir vama', a on je uoči dolaska poručio kako tamo stiže da bi katolike utvrdio u njihovoj vjeri, podupro ekumenski i međureligijski dijalog te ohrabrio sve na miran suživot u toj zemlji.

Papu je u zračnoj luci dočekala delegacija predvođena Draganom Čovićem, članom Predsjedništva BiH, nadbiskupom vrhbosanskim kardinalom Vinkom Puljićem i apostolskim nuncijem Luigijem Pezzutom.

Papu je pozdravilo i 140 djece odjevene u narodne nošnje iz različitih dijelova BiH.

Uz papu Franju u izaslanstvu Svete Stolice koje ga prati tijekom posjeta Sarajevu su i državni tajnik Pietro Parolin, predsjednik Papinskog vijeća za međureligijski dijalog kardinal Jean-Louis Tauran te predsjednik Papinskog vijeća za promoviranje jedinstva kršćana kardinal Kurt Koch.

Kolona vozila sa Svetim Ocem se iz zračne luke uputila prema sjedištu Predsjedništva BiH gdje je Papi pripremljena ceremonija svečanog dočeka uz vojne počasti i nazočnost najviših dužnosnika bosanskohercegovačke izvršne, zakonodavne i sudske vlasti.

Zanimljiv je bio i polazak pape prema zgradi Predsjedništva. Kako su primijetili reporteri BHRT-a koji uživo radi prijenos papine posjete, pratnja je i ovaj put podrazumijeva skupocjene vozila dok je skromni papa Franjo sjeo - u nešto jeftinije i skromnije vozilo - Ford Focus

Tisuće hodočasnika u subotu ujutro preplavile su ulice Sarajeva krećući se ka stadionu Koševo gdje će kasnije tijekom dana biti održano središnje misno slavlje s papom Franjom za njegova pohoda tom gradu, dok su lokalni mediji srdačno uputili izraze dobrodošlice Svetom Ocu.

Broj hodočasnika koji su se prijavili za misno slavlje u petak navečer dosegnuo je brojku od 67 tisuća jer su organizatori poduzeli sve da se to omogući i onima koji su propustili ranije zadane rokove za prijavu.

"Dobro nam došao Papa", veliki je naslov kojim je dolazak Svetog Oca u subotu najavio "Dnevni avaz" koji ističe kako papa Franjo dolazi u BiH s nakanom da tu zemlju uvede u obitelj europskih naroda.

"Dočekujemo ga skromno ali s puno ljubavi", piše pak na naslovnici "Oslobođenje" prenoseći poruku vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića.

Među građanima Hrvatske koji su došli vidjeti papu je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je pred sarajevskom Katedralom. U razgovoru za N1 televiziju Bandić je naglasio kako je dirnut veličinom i skromnošću pape Franje te je najavio skori dolazak Pape u Zagreb.

'Neću reći kad dolazi, ali mogu reći da će to biti uskoro', kazao je Bandić.