SLUČAJ 'OBITELJ SEVER'

Ratnom zločincu novih devet godina zatvora

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 01.11.2010 16:15
  • Objavljeno 01.11.2010 u 16:12
kolodvor u vukovaru

kolodvor u vukovaru

Izvor: tportal.hr / Autor: Kruno Kartus

Bivši zamjenik zapovjednika Teritorijalne obrane (TO) Vukovara Stanko Vujanović u ponedjeljak je pred Vijećem za ratne zločine višeg suda u Beogradu osuđen na devetogodišnju zatvorsku kaznu zbog ubojstva četiriju i ranjavanja jedne osobe rujna 1991. u podrumu kuće obitelji Sever u Vukovaru

U obrazloženju presude navedeno je kako je Vujanović (49) kriv jer je 14. rujna 1991. počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva kada je zajedno s nepoznatim naoružanim muškarcem ubio Ivana Severa i Adama Luketića, dok su Ruža Luketić i Marija Kotreba podlegle ozljedama od eksplozije bombi koju je bacila ta nepoznata osoba.

Tom prilikom lakše tjelesne ozljede zadobila je Blaženka Sever, koja je nakon izricanja presude Vujanoviću upućena da u parničnom postupku može tražiti odštetu.

Vujanoviću je uzeta u obzir ranija presuda od 20 godina zatvora za zločin na Ovčari tako da će služiti jedinstvenu kaznu u trajanju od 20 godina.

U završnoj riječi zamjenik tužitelja za ratne zločine Dušan Knežević prethodno je naveo kako je u postupku dokazana krivica optuženog te da se izjave svjedoka praktički poklapaju s navodima u optužnici, zatraživši da optuženi bude proglašen krivim i osuđen po zakonu.

Knežević je također precizirao optužnicu tako da je Vujanović u vrijeme počinjenog zločina bio pripadnik TO Petrova Gora u sastavu sremskomitrovačke brigade JNA.

Branitelj Vujanovića osporio je vrijednost iskaza svjedokinje Sever, navevši kako je ona bila ozlijeđena i pod traumom te dodao kako sud to ne može prihvatiti, dok je Vujanović u završnom obraćanju sudu izrazio uvjerenost da je svjedokinja nastradala nesretnim slučajem tijekom borbi te izrazio očekivanje da će biti oslobođen optužbi.

U završetku dokaznog postupka danas je ispitan ondašnji zapovjednik odreda 'Petrova gora' Dušan Jakšić. On je naveo kako je Vujanović bio u sastavu te postrojbe koja je od 2. svibnja 1991. djelovala samostalno te od 14. rujna 1991. djelovala kao TO Petrova Gora u sastavu sremskomitrovačke brigade JNA.

Blaženka Sever je svjedočeći početkom rujna Vujanovića izravno označila kao počinitelja ratnog zločina za koji je osuđen.

Suđenje Vujanoviću u ovom predmetu započelo je 20. svibnja 2010.

Prizivni sud u Beogradu 14. rujna 2010. potvrdio je prvostupanjusku presudu kojom je Vujanović osuđen na maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora za ratni zločin protiv najmanje 193 hrvatskih ratnih zarobljenika na Ovčari kod Vukovara.

Vijeće za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu osudilo je 12. ožujka 2009. 13 pripadnika nekadašnje Teritorijalne obrane Vukovara i paravojne postrojbe 'Leva Supoderica' zbog ratnog zločina na Ovčari nad najmanje 193 hrvatska ratna zarobljenika iz bolnice u Vukovaru, dok su ostala petorica optuženih dobila oslobađajuće presude.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi