OŠTRA KRITIKA NEVLADINIH ORGANIZACIJA

Ratno huškanje na HRT-u?

15.06.2010 u 16:34

Bionic
Reading

Hrvatska radiotelevizija je prijenosom koncerta 'Za istinu' 13. lipnja 2010. godine učinila nekoliko nedopustivih grešaka. Prvenstveno, prekršila je više odredbi Zakona o HRT-u, jer je stala iza jednostranog tumačenja nedavne ratne prošlosti i takvo tumačenje u programu promovirala, stoji u zajedničkoj izjavi 17 hrvatskih nevladinih organizacija

HRT je značajan javni prostor u sklopu prijenosa ovog koncerta dao osobama koje su kršile pravno-demokratska načela osporavajući presude Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, kao i presude domaćih sudova donesene u korektno

vođenim postupcima, inzistirajući na nevinosti osoba za koje je nedvosmisleno utvrđeno da su naredile ili izvršile ratne zločine, zločine protiv čovječnosti ili druge teške povrede ljudskih prava, navodi se u izjavi.

Konačno, HRT je u potpunosti zanemario patnju žrtava ovih zločina veličajući i nazivajući herojima ratne zločince, kao i osobe protiv kojih se vode procesi za ratne zločine ili za koje postoji osnovana sumnja da su u počinjenju zločina sudjelovali, smatraju nevladine udruge.

Prijenos koncerta 'Za istinu' bio je na granici ratnohuškačke propagande i kao takav je ozbiljno ugrozio proces pomirenja u RH i užoj regiji, ali i sam proces demokratizacije za koji je nužno poticati proces suočavanja s nedavnom prošlošću na temelju vjerodostojnih činjenica, piše u izjavi.

NEVLADINE ORGANIZACIJE KOJE SU PODRŽALE IZJAVU:

YIHR - Inicijativa mladih za ljudska prava
B.a.B.e. – Budi aktivna, Budi emancipirana
Građanski odbor za ljudska prava
Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću
CMS – Centar za mirovne studije
Civil Rights Defenders
MMH – Mreža mladih Hrvatske
Centar za mir, nenasilje i ljudska prava, Osijek
CERD – Centar za razvoj demokracije
Ženska soba
JEF Hrvatska – Mladi europski federalisti
Nansen dijalog centar, Osijek
HOMO, Pula
TABU Vukovar
Poligraf, Zagreb
Centar za građanske inicijative, Poreč
Udruženje porodica nestalih i nasilno odvedenih lica iz Vukovara

Posebno je problematična činjenica da je ovaj prijenos, koncert i njegovu poruku podržao i predsjednik Programskog vijeća HRT-a g. Zvonko Milas, što navodi na zaključak da se ovdje radi o službenom stavu HRT-a, smatraju udruge.

Zbog svega navedenog, pozivamo nadležne institucije da reagiraju na ovo kršenje Zakona o HRT-u, kao i na pojave osporavanja vjerodostojno utvrđenih činjenica o ratnim zločinima i kaznenoj odgovornosti pojedinaca u medijskom prostoru javne televizije, pozivaju nevladine organizacije u zajedničkoj izjavi.

Konačno, izražavamo nadu kako u budućnosti u programu javne televizije neće biti mjesta za jednostrana tumačenja ratnih događaja i okolnosti koji doprinose strahu i netrpeljivosti te stvaraju nepovoljnu klimu za uspostavljanje pravde u društvu u Hrvatskoj, zaključuju udruge.