ZLOGLASNI POČUČA

Ratni zločinac izlazi na slobodu: Tukao me kao zvijer

Bionic
Reading

Saša Počuča (42), osuđeni ratni zločinac koji je 1991. i 1992. godine kao zatvorski stražar zlostavljao hrvatske civile i ratne zarobljenike u zloglasnom Martićevu zatvoru Stara bolnica u Kninu, pušta se na uvjetnu slobodu nakon odsluženja 6,3 godine od ukupnih osam godina na koliko je osuđen u Hrvatskoj

Ta je vijest duboko potresla Počučine žrtve i svjedoke, među kojima i Radoslava Bobanovića iz Polače koji je i sam preživio tri mjeseca zatvorskog pakla u Kninu 1991. godine i zlostavljanja Saše Počuče, Srbina rođenog u Gospiću koji je živio u Kninu za vrijeme srpske agresije na Hrvatsku. Bobanovića je, kao i ostale svjedoke i žrtve zlostavljanja, o prijevremenom puštanju Počuče izvijestio po službenoj dužnosti Samostalni sektor za podršku žrtvama i svjedocima Ministarstva pravosuđa koji obavještava žrtve, oštećenika ili obitelji žrtve o otpustu zatvorenika.

Počuča je dobio dvije presude od po pet godina nakon čega je kazna preinačena u jedinstvenih osam godina. 'Nas tridesetak logoraša najprije u Splitu na prepoznavanju, a onda na šibenskom sudu, potvrdili smo i izrijekom kazali što je taj čovjek radio, a što drugi nisu radili. Bilo je među tim stražarima i onih koji nas doduše nisu štitili, ali nas nisu ni mučili. Bili smo jedinstveni u pristupu da ne bismo slučajno nekoga više teretili ili ga pogrešno optužili. On je bio jedan od onih koji je svojom mladošću, svojom žestinom, arogancijom i željom za dokazivanjem imao nas kao 'materijal za miješenje'.

Pitanje je nas preživjelih što nam se u životu zbog toga događalo i što će nam se još događati. To je bilo ubijanje do besvijesti, na sve moguće načine, od šaka, čizama, kundaka puške... Izgladnjivanje, trovanje... Počuča je bio jedan od onih koji je uhvaćen, koji je prednjačio, a ima ih još. Žao mi je bilo zbog blage presude, a kao bivšem logorašu mi je žao što će biti tako brzo i pušten'm rekao je za Slobodnu Dalmaciju Bobanović.

Saša Počuča osuđen je zbog ratnog zločina jer u razdoblju od 26. kolovoza 1991. godine do veljače 1992. godine kao stražar zatvora u Kninu zajedno s ostalim čuvarima fizički i psihički zlostavljao zatočene pripadnike Hrvatske vojske, policije i civile. Više nekadašnjih zatočenika prepoznali su Počuču kao stražara i mučitelja u zatvoru stare kninske bolnice, a njegovo ime pronađeno je u Dnevniku straže pomoću kojega je potvrđeno da su se najteža zlostavljanja događala upravo za vrijeme njegove smjene. U vrijeme kad je to radio, Počuča je imao 19 godina. Više je puta nakon toga boravio u Hrvatskoj, a uhićen je 19. travnja 2007. godine u Kninu kada je pokušao obnoviti hrvatsku putovnicu.

Više pročitajte ovdje