SUPRUGA RATNOG ZLOČINCA:

'Ratko Mladić vjerojatno je mrtav'

05.04.2011 u 16:57

Bionic
Reading

Bosiljka Mladić, supruga odbjeglog haaškog optuženika Ratka Mladića, u utorak je u Beogradu, na početku sudskog postupka protiv nje zbog optužbi za nedopušteno držanje oružja, izjavila kako je Mladić vjerojatno mrtav te da bi, u suprotnom, našao načina javiti se svojoj obitelji

Ona je, u postupku pred sudom u Beogradu, kazala kako je Mladić imao tri moždana udara te da mu je bila potrebna velika njega, dodajući kako je postupak da on bude proglašen mrtvim pokrenula kako bi se završilo maltretiranje, a ne zbog ostavinskog postupka, prenosi srbijanska agencija Beta.

Dodala je kako sa suprugom nije kontaktirala posljednjih deset godina, od kada je napustio kuću u Beogradu, odnosno od travnja 2001., nakon uhićenja nekadašnjeg srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića.

Govoreći o optužbi za nedopušteno držanje oružja, Bosiljka Mladić priznala je da je u njezinoj spavaćoj sobi nađeno oružje, ali je izjavila kako ona nije znala što se nalazi u ormaru te da nije htjela pregledavati muževljeve stvari jer smatra da kao supruga časnika na to nema pravo, dodaje Beta.

Njihov sin Darko Mladić iskoristio je svoje pravo bliskog rođaka te odbio svjedočiti u postupku protiv svoje majke. Nastavak suđenja očekuje se sredinom srpnja.

Suđenje Bosiljki Mladić trebalo je početi 3. prosinca 2010., no bilo je odgođeno jer joj je uručena nova optužnica, kojom se tereti da je, osim držanja tri pištolja i puške, odgovorna i za nezakonito posjedovanje 60 puščanih metaka i 27 komada streljiva za lovačku pušku.

Članovi i simpatizeri Srpske radikalne stranke u povodu postupka protiv Bosiljke Mladić okupili su se tom prilikom ispred zgrade u kojoj je suđenje trebalo početi, pri čemu je umalo došlo do izgreda kada su pripadnici sudskog osiguranja zatražili od okupljenih da transparente iznesu iz zgrade suda.

Zahtjev obitelji Mladića da on bude proglašen mrtvim odbijen je početkom rujna zbog proceduralnih nedostataka, pri čemu Mladićeva obitelj ima pravo podnijeti novi zahtjev.

Ratko Mladić, bivši vojni zapovjednik bosanskih Srba, optužen je za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, uključujući i optužnicu za genocid. Zajedno s bivšim čelnikom bosanskohercegovačkih Srba Radovanom Karadžićem optužen je za genocid u Srebrenici 1995. zbog pokolja 8000 Bošnjaka i za 43-mjesečnu opsadu Sarajeva.

Mladić je još u bijegu, a Karadžić je uhićen u Srbiji u srpnju 2008. i u pritvoru je u Den Haagu.