napadač pritvoren

Raste zabrinutost za sigurnost: Šestero ubijenih u napadu na dječji vrtić u Kini

10.07.2023 u 10:43

Bionic
Reading

Dvadesetpetogodišnji muškarac osumnjičen je za napad na dječji vrtić u južnoj kineskoj pokrajini Guangdong u ponedjeljak, u kojem je poginulo šest osoba i jedna ozlijeđena, što je izazvalo zabrinutost glede nasilja nad djecom.

Mediji su izvijestili da je osumnjičenik za napad u okrugu Lianjiang koristio hladno oružje. Muškarac, koji se preziva Wu i dolazi iz Lianjianga, pritvoren je, objavila je policija, dodavši da je istraga u tijeku.

Neki mediji su rekli da su žrtve napada odrasle osobe i djeca.

Premda su nasilni zločini u Kini rijetki zbog strogih zakona o posjedovanju vatrenog oružja i visoke razine osiguranja, tijekom proteklih su godina incidenti s hladnim oružjem u predškolskim ustanovama povećali zabrinutost za sigurnost u školama.

Najnovije vijesti dovele su do emotivne rasprave na društvenoj mreži Weibo, koju je do 7.50 pogledalo više od 290 milijuna ljudi.

Neki korisnici društvenih mreža zatražili su smrtnu kaznu za osumnjičenog.

"Nečuveno je da se ovo učini djeci koja nemaju nikakvu moć. Koliko obitelji će biti uništeno ovime. Podržavam smrtnu kaznu", rekao je jedan korisnik Weiboa.

Drugi korisnik je doveo u pitanje sigurnost u školama, osobito nakon ranijih, sličnih napada.

"Zašto se ovakvi slučajevi nastavljaju pojavljivati?"

Troje ljudi je ubijeno u kolovozu prošle godine, a šest ih je ranjeno u napadu hladnim oružjem u dječjem vrtiću u južnoj pokrajini Jiangxi.

Muškarac je 2021. usmrtio dvoje djece i ozlijedio 16 u vrtiću u jugozapadnoj regiji Guangxi.

Napadi na djecu su također skrenule pozornost na mentalno zdravlje, o kojem se često ne razgovara zbog društvene stigme povezane s mentalnim bolestima.

Dvadesetdvogodišnji muškarac je 2017. postavio eksplozivnu napravu ispred dječjeg vrtića u pokrajini Jiangsu, ubivši sebe i nekoliko drugih te ranivši desetke osoba.

Čovjek je bolovao od neurološkog poremećaja, a na zidovima svoje kuće je naškrabao riječi za smrt, prema državnim medijima.

Niz nasilnih napada prošlog mjeseca u Hong Kongu je također skrenuo pozornost na mentalno zdravlje.

Stručnjaci za mentalno zdravlje upućuju na pandemiju covida-19 kao značajnog čimbenika za povećanje problema s mentalnim zdravljem.