OTPOR VATIKANU

Raskol u austrijskoj Katoličkoj crkvi

  • Autor: Gordan Duhaček
  • Zadnja izmjena 02.09.2011 13:10
  • Objavljeno 02.09.2011 u 11:58
misa katolička crkva

misa katolička crkva

Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Antonio Bronic/Vecernji list

Prije nekoliko mjeseci austrijska Svećenička inicijativa, koja okuplja brojne tamošnje svećenike, pozvala je na pobunu protiv konzervativnih stavova Vatikana. U međuvremenu se sukob toliko zakotrljao da se govori čak o crkvenom raskolu

Helmut Schueller na prvi je pogled svećenik kao svaki drugi. Služi u maloj crkvi Probstdorf na istočnom rubu Beča, održava redovito mise i pokušava pomoći svojoj pastvi da u suvremenom svijetu ne izgubi vjeru u Isusa. Istovremeno je Schueller pokretač Svećeničke inicijative, organizacije koju u Austriji u međuvremenu podržava više od 400 svećenika, ujedinjenih u zahtjevima za reformu i modernizaciju Katoličke crkve.

Njihov program objavljen je prije nekoliko mjeseci, pod kontroverznim naslovom 'Poziv na pobunu' i od tada se Helmut Schueller, inače bivši direktor austrijskog Caritasa, jedan od najvećih problema crkvene hijerarhije, od austrijskih biskupa pa sve do Pape u Rimu.

Schuellerova inicijativa traži od Vatikana da dopusti propovijedanje laicima, da prestane diskriminacija razvedenih, da se dopusti ženama ulaz u svećeništvo i ukine celibat.

Bečki teolog Paul Zulehner, dobar poznavatelj stanja u tamošnjoj Katoličkoj crkvi, smatra da oko 80 posto od četiri tisuće austrijskih svećenika dijeli mišljenje koje je javno artikulirala Svećenička inicijativa. Iako sve to jako zabrinjava austrijske biskupe, predvođene bečkim kardinalom Christophom Schoenbornom, još je veći problem to što se Helmutu Schuelleru svakodnevno javljaju katolički svećenici s raznih krajeva svijeta, nude svoju podršku i najavljuju slične inicijative u svojim zemljama.

Helmut Schueller je za bečki tjednik Profil najavio da će se Svećenička inicijativa početi međunarodno umrežavati s kolegama u drugim državama te da su im se već javili svećenici iz Meksika, Irske i sa Šri Lanke, koji primjećuju istu autističnost biskupa i Vatikana u svojim sredinama.

Crkveni vrh još nije siguran kako se postaviti prema neposluhu svećenika, koji već u praksi provode neke od stvari koje su sada i javno počeli zagovarati.

Bečki kardinal Schoenbron tijekom ljeta se sastao sa Schuellerom i još trojicom svećenika iz vodstva spomenute Inicijative, a razgovor je bio – otkrivaju austrijski mediji – prilično napet, iako mu je prethodio pomirljiv poziv na dijalog. Schoenborn je neposlušnim svećenicima prijetio disciplinskim mjerama, a i pitao ih je nisu li mišljenja da bi sami trebali istupiti iz Katoličke crkve. No neposlušni svećenici također mogućnost dogovora smatraju, kako kažu, iluzijom te ne vide uopće prostor za pregovaranje.

'Biskupi su tolerirali tihi neposluh, ali sada moraliziraju o raskolu i ugrožavanju jedinstva Crkve', kaže Schueller.

Deset austrijskih biskupa nije sigurno kako se postaviti prema ovoj pobuni, ali definitivno polako gube strpljenje zbog reformskih zahtjeva.

'Kao biskup postavljam se odlučno protiv te inicijative. Jedan trijezan pogled na cjelinu Crkve i društva ne vodi do toga da smo u stanju krize, koja bi tražila poseban put austrijske Crkve u odnosu na ostatak svijeta. Veza sa svjetskom Crkvom i Papom temelj je našeg identiteta', izjavio je biskup Egon Kapellari, zadužen za istupanje u medijima.

Iako se zahtjevi Svećeničke inicijative mogu učiniti smislenima, dodao je Kapellari, oni zapravo ugrožavaju jedinstvo i identitet Katoličke crkve.

Kako stvari stoje, sukob reformski raspoloženih austrijskih svećenika i njihovih biskupa samo će se još više zaoštravati. Iako još nitko javno ne govori o novom crkvenom raskolu, on se u Austriji de facto dogodio.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi