KOMENTAR ĐURĐICE KLANCIR

Ranjena poreznica Nada i tajna njezinog kompjutera

02.05.2014 u 09:57

Bionic
Reading

Ministarstvo financija i dalje razlamaju skandali, ne zna se više tko je linićevac, a tko milanovićevac, je li Uskok upao u igru slučajno ili je operacija OLT iznenada sazrela i pomela šeficu Porezne uprave zato što su linićevci i šegonisti odlučili uzvratiti udarac, no činjenica jest da će pred istražitelje izaći žena koja mnogo toga zna. I o Liniću i o Milanoviću. Hoće li se samo držati slučaja OLT ili će ranjena revolverašica Nada reći nešto više? Izvući nešto više iz kompjutera, kako se tome nada premijer Zoran Milanović?

Premijer Milanović kaže da je iznenađen ostavkom Nade Čavlović Smiljanec, šefice Porezne uprave, kako sam kaže, druge osobe u Ministarstvu financija. Neovisno o tome što je policija podnijela kaznenu prijavu protiv nje i neovisno o tome što je objavljeno da je Uskok proširio istragu protiv nje, premijer je svejedno – iznenađen njezinim potezom, njezinom odlukom da podnese ostavku.

Ako bi se pitalo premijera, Čavlović Smiljanec je izgleda mogla uplanirati ispitivanja u Uskoku u svoj itinerer, jedan sastanak, pa drugi, pa skoči žena do Uskoka, odgovara na pitanja je li ona nazvala Ružicu Kovačević, šeficu Porezne uprave u Osijeku, i naredila da se stopira naplata poreza tvrtki OLT u vlasništvu Željka Biloša, ili se preznojava pred dokaznim materijalima, niječe njihovu autentičnost, ili pokunjeno priznaje točnost… pa onda veli: 'Dosta za danas, čekaju me u Ministarstvu financija, imam sad nešto drugo', pa se onda opet vrati u ured i komandira utjerivanjem poreza u cijeloj državi, kao da ništa nije bilo.

Nada Čavlović Smiljanec je ipak osobno odlučila presjeći tu parodiju. Podnijela je ostavku.
A to je, tumači nam opet Zoran Milanović, posve osobni čin, a neće valjda on komentirati nečiji osobni čin. Nije on takav. Pustimo šefici Porezne uprave, drugoj osobi u hijerarhiji Ministarstva financija, da činjenicu kako je optužena da je stopirala ovrhu jednog višemilijunskog poreznog duga zadrži u intimi, da sama to nekako riješi, mimo stranke i sustava u kojem je radila i djelovala.

Ostavku ne može komentirati, ali ponovo priznaje da se u Ministarstvu financija zbiva nešto čudno i on će svakako to istražiti. Sada kada je tu već i Uskok, sada kada šefica Porezne uprave tvrdi da joj podmeću 'neki' u Ministarstvu financija, sada kada se maltene već puca po hodnicima Ministarstva, premijer će to dati istražiti. Ali naglašava da on osobno nije u ratu s ministrom financija Linićem. Ministrom Linićem koji ponosno pozira s prijateljem Josom Kalemom, kojeg također istražuje Uskok.

Slavko Linić pak uopće ne želi komentirati izjave Nade Čavlović Smiljanec da joj podmeću 'neki' u Ministarstvu financija, te samo – gotovo ironično – naglašava da je baš teško voditi Poreznu upravu. I on i njegov tim su mnogo mnogo radili, kaže, svaki tjedan, s timom Čavlović Smiljanec.

I Slavko Linić i Zoran Milanović na slučaju OLT-a ponudili su poniranje u prošlost, a Milanović se i pitao 'tko je dopuštao u tadašnjoj vlasti i administraciji' da se gomilaju porezni dugovi. Prozvao je HDZ, a izgleda i Bajića. Istog onog kojem su nedavno pljeskali zbog uspjeha. Sada je pak poručio Cvitanu, odnosno DORH-u da si je 'možda nesvjesno' natovario na leđa jako puno posla ako misli kopati po ladicama i kompjuterima Porezne uprave.

Prevedeno: ako već kopate po 'našem', iliti Nadinom slučaju, zašto ne kopate još dublje do HDZ-a i njihovih igrača koji se ponovno spremaju doći na vlast. Zanimljivo je da je premijer odmah inzistirao na tome da on oko slučaja Nade Čavlović Smiljanec nipošto nije mogao intervenirati kao što je intervenirao oko slučaja Šegon, pomoćnika ministra koji je dobio povlašteni kredit u HBOR-u. Ovo je, kaže, nešto drugo. Naravno, on nije spomenuo da se nju ne smatra 'linićevkom', nego upravo suprotno.

Revolverašica Nada nije bila dio ekipe Slavka Linića, htjela je biti 'novi' Slavko Linić, nije htjela biti samo tiha suradnica, htjela je biti zvijezda, nastupala je u medijima, gradila svoju mrežu, nije krila ambicije niti u Ministarstvu financija, niti u stranci.

Ako je doista ona kumovala razotkrivanju slučaja Šegon, ili samo nije pružila podršku Linićevoj ekipi nakon pucanja skandala, je li moguće da su joj ovo smjestili šegonisti? Smjestili ili pomogli razotkrivanju? Je li joj to poruka tipa 'i ti imaš svoje šegone'?

Znamo da je Dinko Cvitan lijepo objašnjavao da to ne ide baš tako, da se sad 'vadi' malo ovog, pa malo onog, da netko nazove, ili malo pogurne, da su to slučajevi na kojima se dugo radi, a onda naprosto dozru. Ali zbilja je neobično da je slučaj Nade Čavlović sazrio tako iznenada neposredno nakon pucanja slučaja Šegon ili Kalem, dakle pucanja po Linićevim prijateljima.

Nada Čavlović Smiljanec sada je osobno osumnjičena, 'zaprljana' sumnjom da je pomagala lokalnom moćniku, doima se samo kao još jedna od onih koji su se pokušali okoristiti stečenom moći, ali istodobno ona je i ranjena zvijer: osoba koja nesumnjivo najviše zna, a možda ima i materijalnih dokaza o tome tko je sve od Linićevih prijatelja zvao i pritiskao, očekivao, a možda i nešto riješio uz pomoć moćnih kanala Ministarstva financija. I ne samo Linićevih prijatelja. Čavlović Smiljanec bila je vladarica svih tih tajni u kompjuterima Porezne uprave koje spominje i premijer Milanović te ih tek sada nudi DORH-u na razmatranje.

Kaže Milanović, dovoljno je pet minuta da se u tim fatalnim kompjuterima nađu odgovorni!
Baš lijepo da tako usput saznajemo da, dok primjerice drhtimo zbog osmodnevnog kašnjenja u plaćanju poreza na auto, ili se uspaničeno osvrćemo jer smo zaboravili uzeti račun u slastičarnici, u njihovim kompjuterima godinama tavore tajne o tome tko je koga pokrivao za milijunske dugove…

DORH će tako, zbog OLT-a, imati pred sobom ženu koja doista mnogo toga zna. Ranjenu zvijer. Poniženu ženu koja je mnogo toga vidjela, čula, zabilježila.

Nada Čavlović Smiljanec doista jest žena koja bi mogla srušiti Slavka Linića. Možda se Milanović tome nada? Ali hoće li to ona htjeti učiniti? Možda je slučaj OLT samo upozorenje: vidi što ti tek možemo spakirati, naći. Isto kao i ti nama. Povuci se dok ne bude još gore.
Jer ovo nije priča o Crvenkapici i vuku. Nego o vučici i vuku.

S jedne strane tu je prepredeni i opasni Slavko Linić, a s druge strane razjareni Zoran Milanović. Razjaren, ali što on više može obećati?

Ministarstvo financija, ministarstvo koje bi trebalo biti jedna ugledna i dosadna institucija, pretvorilo se u dvor rastrgan intrigama, dvor s dva vladara, jedan je Linić, a drugi Milanović.
Pa nam jedan dan jedan najavljuje poreze, a drugi kaže da možda i ne bude tako.

Jedan dan prijete svima zbog poreznog duga od nekoliko stotina kuna, a sutradan kažu da šefica Porezne koju policija istražuje zbog navodnog stopiranja naplate višemilijunskog poreznog duga može i dalje najnormalnije raditi. Da je pravo iznenađenje što je podnijela ostavku.

Sjećate se stupa srama poreznih dužnika? Mogu li se uklesati njihova imena? Onako, počasno. Da ne odu u zaborav. Zoran Milanović i Slavko Linić, iznosi dugova – neprocjenjivi.