POTVRĐENO U SABORU

Rakić imenovana za šeficu VEM-a, u Saboru se ukazao i Grbin

31.01.2014 u 15:04

Iako je od jutra u Saboru, Peđa Grbin došao je tek na glasovanje

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Bionic
Reading

Buran tjedan koji je vrvio uhićenjima, mjerama za smanjivanje deficita i najavama ostavki, Sabor je tradicionalno završio glasovanjem. Iako su prošlog petka vladajući imali problema s većinom potrebnom za izglasavanje zakona, ovoga puta ih se skupilo dovoljno, a u Sabor je potegao i SDP-ov Peđa Grbin, koji je zbog pijanog pjevanja Thompsona gotovo cijeloga tjedna izbjegavao Markov trg

Većinom glasova saborski zastupnici potvrdili su da će nova predsjednica Vijeća za elektroničke medije biti bivša novinarka HTV-a Mirjana Rakić, koja na to mjesto dolazi umjesto dugogodišnjeg šefa tog tijela Zdenka Ljevaka, koji je razriješen na osobni zahtjev. Protiv imenovanja Mirjane Rakić glasali su HDZ-ovci, koji su svoje razloge obrazložili tijekom jučerašnje rasprave. Kazali su da njeno imenovanje ne mogu prihvatiti jer je svojedobno, prema njihovim informacijama, Rakić Franju Tuđmana nazvala ratnim zločincem, a nije im se svidjelo što se Rakić na funkciju dovodi iz mirovine.

Bez prevelike rasprave Sabor je izglasao i paket zakona o mirovinskim fondovima te Vladine amandmane kojima se omogućava prebacivanje osiguranika s beneficiranim radnim stažem iz drugog u prvi mirovinski stup.

Grbin bez komentara

Nakon što su mediji objavili priču o tome kako je SDP-ov Peđa Grbin uhvaćen dok u noćnom klubu pijan pjeva Thompsona, taj SDP-ovac gotovo cijeliog tjedna izbjegavao je saborske hodnike i dvorane. U Saboru se ipak pojavio danas, no nije htio odgovarati na novinarska pitanja.

'Predlaže se prijenos sredstava s osobnih računa tih članova mirovinskih fondova u državni proračun odmah, a ne u trenutku njihova umirovljenja, ali im se omogućava izbor ostanka u Mirovinskom fondu u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona. Međutim, ako se članovi mirovinskih fondova ne izjasne za ostanak u Mirovinskom fondu, Središnji registar osiguranika prenijet će u državni proračun ukupna kapitalizirana sredstva s njihova osobnog računa, a HZMO će bivšim članovima Mirovinskog fonda po stjecanju prava na mirovinu odrediti mirovinu kao da su bili osigurani samo u obaveznom mirovinskom osiguranju na temelju generacijske solidarnosti, odnosno prema posebnim propisima', pojasnio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

Iako su sami zakoni na raspravi u Saboru bili prije neki dan, same Vladine amandmane zastupnici su vidjeli tek danas. S obzirom na to da je prije nekoliko dana ministar Mrsić HDZ-ovom Ivanu Šukeru rekao da neće dirati u II. mirovinski stup, HDZ-ovac smatra da je i Sabor ostao zakinut za raspravu.

'Ovo je jedno jednokratno rješenje koje ne nudi ništa dobroga i rješenje koje nažalost samo oslikava kako se vode te uređene javne financije i kako se donose zakoni u Hrvatskom saboru', rekao je Šuker.

Kratku raspravu prilikom glasovanja izazvalo je uvrštavanje Zakona o radu u dnevni red sjednice. Naime, iako je ZOR većinom glasova uvršten u dnevni red, tome se usprotivio i dio oporbe i dio koalicijskih partnera.

Kako je upozorio laburist Branko Vukšić, prijedlog koji je uvršten nije donesen u dogovoru sa socijalnim partnerima. 'Znamo da je Vlada čitavo vrijeme najavljivala da je najvažnije raspravljati takva pitanja s partnerima, a najvažniji partner socijaldemokratskoj vladi sasvim sigurno bi trebali biti radnici, odnosno, sindikati. Sa sindikatima su prekinuti razgovori zbog toga što Vlada ultimativno inzistira na onim odredbama koje sindikati ne prihvaćaju. Nije bilo dovoljno volje da se s njima porazgovara do kraja. Zato zahtijevamo da skinete s dnevnog reda i da nastavite pregovore i da u što kraćem vremenu stavite to na dnevni red, ali uz suglasnost sindikata, ako vam je stalo do socijalnog dijaloga. Ako nije, to je samo dokaz da je to silovanje demokracije', kazao je Vukšić.

Skidanje s dnevnog reda zatražila je i nezavisna zastupnica Jadranka Kosor, a javio se i SDSS-ov Milorad Pupovac

'Mi mislimo da bi bilo dobro da se još jednom razmotre svi argumenti za i protiv i da predsjedništvo Sabora prije izglasavanja raspravi pitanje relevantnosti argumentacije koja nam se predlaže', kazao je kratko Pupovac