ŠPANJOLSKA KRIZA

Rajoy u ratu protiv praznika i blagdana

19.12.2011 u 16:13

Bionic
Reading

Mandatar španjolske vlade Mariano Rajoy najavio je u ponedjeljak oštre rezove u javnoj potrošnji kako bi se ispunili teški proračunski ciljevi, istodobno obećavši tvrtkama porezne olakšice

Prve tri reforme odnosit će se na stabilnost proračuna, završetak preustroja bankovnog sustava i strukturne reforme u javnom sektoru, izjavio je premijer u prvom govoru pred parlamentom u kojem natpolovičnu većinu ima njegova Narodna stranka nakon izborne pobjede u studenome.

'Suočeni smo s golemim teškoćama i moramo poduzeti vrlo zahtjevne napore', istaknuo je Rajoy.

Četvrto po veličini gospodarstvo eurozone u središtu je dužničke krize, a ulagači su zabrinuti može li Španjolska ispunjavati svoje obveze, iako je povjerenje poraslo izbornom pobjedom Rajoya nad socijalistima i obećanjem da će provesti oštre mjere štednje.

Španjolski premijer je najavio da će zamrznuti zapošljavanje u većini javnih službi, kao i reformu poreznog sustava tako da potiče poduzetništvo. Detalje je najavio za 30. prosinca.

Najavio je i da će državne praznike pomaknuti na najbliži ponedjeljak kako bi se izbjegla preduga i skupa spajanja praznika.

Rajoy je rekao da će ministarstvo financija, ako Španjolska ove godine ostvari cilj proračunskog manjka od šest posto BDP-a, u što sumnja većina ekonomista, morati uštedjeti iduće godine 16,5 milijarda eura da bi se ostvario idući cilj.

Rajoy, samoproglašeni 'gospodin normalni', službeno preuzima dužnost u srijedu, kad će imenovati članove vlade.