ŠPANJOLSKI SANADER?

Rajoy: Nisam korumpiran i neću otići

01.08.2013 u 14:21

Bionic
Reading

U najnovijoj epizodi korupcijskog skandala vladajuće konzervativne stranke u Španjolskoj danas je svjedočio premijer Mariano Rajoy. Suočen s optužbama bivšeg blagajnika Luisa Barcenasa o višegodišnjem ilegalnom financiranju stranke, kao i o primanju neprijavljenih bonusa, premijer je tek spomenuo 'laži i manipulacije' i slavodobitno izjavio da ga ništa u toj aferi ne sprečava u vođenju vlade, odgovorivši tako i oporbi koja ga je pozvala na ostavku

No Rajoyevo odlučno negiranje optužbi tek je prvi korak u aferi čiji će rasplet valjati pratiti još mjesecima. Naime, bivši blagajnik koji je dvadesetak godina vodio financije mogao bi dobrano pomrsiti račune vladajućoj stranci. U statusu svjedoka-pokajnika Luis Barcenas je u zatvoru priznao da je vodećim ljudima stranke mjesečno dodjeljivao bonuse (neprijavljene, naravno) u iznosu od 5.000 do 15.000 eura, a aferu su javnosti otkrili vodeći dnevni listovi El Mundo i El Pais.

Prema njegovom svjedočenju, novac je dolazio iz privatnog sektora i od donatora stranke. I tu se situacija bitno komplicira za premijera. Prema zasad objavljenim tajnim računima, Rajoy je godišnje 'na ruke' primao oko 25.000 eura, a prema SMS prepisci, odmetnutog je blagajnika opetovano molio da zaniječe postojanje paralelnog računovodstva.

Kada je Bercenas, koji je u zatvoru 2010. završio zbog neprijavljenih 48 milijuna eura na švicarskom računu slijedom tajnog dogovora stranačkih čelnika i viđenijih poduzetnika u zemlji, počeo s priznanjima, Rajoy je svog bliskog suradnika počastio sljedećom titulom - 'delikvent koji je od laži stvorio životni stil'. Drugom prilikom, premijer se potužio da mu je ukazao povjerenje koje ovaj nije zaslužio i naveo da su bonusi bile plaće za rad te da ih je valjalo prijaviti poreznoj upravi 'prema vlastitoj odgovornosti'.

Ako ništa drugo, najnoviji skandal vladajuće stranke u Španjolskoj zasad je pokazao da su korupcijski mehanizmi banalno efikasni, no jednako tako i univerzalni.