MARINA UPOMOĆ!

Rafinerija iz BiH onečišćuje zrak u Hrvatskoj

  • Autor: Hina / tportal.hr
  • Zadnja izmjena 24.02.2009 16:18
  • Objavljeno 24.02.2009 u 16:18
rafinerija, nafta

rafinerija, nafta

Izvor: tportal.hr / Autor: arhiva

Slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara zatražio je od ministrice zaštite okoliša Marine Matulović-Drupulić da hitno intervenira zbog onečišćenog zraka u gradu čemu je uzrok Rafinerija Bosanski Brod

Rafinerija, koju je prije tri godine kupila ruska naftna kompanija, počela je raditi krajem prošle godine, a u posljednjih nekoliko tjedana građani Slavonskoga Broda stalno se žale na neugodan miris koji otamo dolazi. Česti su pozivi građana, odgajatelja u vrtićima i nastavnika u osnovnim i srednjim školama budući da boravak djece na otvorenom nije moguć. To znatno utječe na kakvoću življenja u gradu, a prijeti opasnost i za zdravlje ljudi i okoliš, stoji u pismu koje je slavonskobrodski gradonačelnik poslao ministrici.

Kako bi se utvrdilo stvarno stanje onečišćenja zraka, grad će ovih dana organizirati i financirati mjerenja, a gradonačelnik Duspara od Ministarsva očekuje da uspostavi kontakt s mjerodavnima u Bosni i Hercegovini.

Nemamo ništa protiv toga da Rafinerija radi, ali mislimo kako se moraju poštovati uvjeti zaštite okoliša. Želimo na vrijeme upozoriti na problem, a budući da je riječ o drugoj državi, dopis jedino možemo uputiti svojemu Ministarstvu zaštite okoliša. Ono može tražiti objašnjenje od Rafinerije, ali i od vlasti u BiH, i vidjeti o čemu se točno radi, objašnjava gradonačelnik.

U Slavonskome Brodu još nema mjerne postaje koja bi stalno pratila kakvoću zraka. Njezino je postavljanje u planu, a projekt bi trebali financirati Fond zaštite okoliša te Županija i grad.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi