rok je ponedjeljak

Radnici Cesta Šibenik nastavljaju štrajk, poslali ultimatum županu i dali mu rok do ponedjeljka

16.06.2023 u 14:47

Bionic
Reading

Radnici tvrtke Ceste Šibenik najavili su preseljenje štrajka iz kruga upravne zgrade na prostor ispred zgrade Šibensko–kninske županije ako do 10 sati u ponedjeljak ne dobiju poziv župana Marka Jelića na sastanak o početku pregovora o novom kolektivnom ugovoru

Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske. najavio je to na konferenciji za medije u petak ispred upravne zgrade Ceste Šibenik, rekavši da su radnici peti dan u štrajku.

I dalje traže povlačenje dijela odredbi Pravilnika o radu prema kojemu će radnicima biti isplaćeno 70 posto osnovne plaće, dok će 30 posto „dobiti ili neće, ovisno o dobroj volji onog tko će ih ocjenivati, kazao je Novosel."Taj smo dio osporavali na početku, osporavat ćemo ga i dalje."

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavić

Dodao je da su župana uvjeravali da se ne može novim Pravilnikom o radu drugačije uređivati obraćun plaće u odnosu na aktualni kolektivni ugovor što im je na razgovoru potvrdio i njihov odvjetnik, ali oni su ipak silom donijeli novi Pravilnik”.

Najavio je da stoga taj dio Pravilnika o radu sudski tužiti kao nelegalan.

Novosel je optužio župana Jelića i direktora Roberta Miljekovića za taktiziranje nakon što su podnijeli tužbu Vrhovnom sudu na odluku Županijskog suda u Šibeniku da je štrajk radnika Ceste Šibenik – legalan.

„Oni žele uništiti ovu tvrtku i da je preuzme privatni vlasnik, koji će preuzeti ove kamione, ove strojeve i da ovi radnici budu zaposlenici privatnika”, uvjeren je Novosel, dodajući da je u Hrvatskoj u županijama postala praksa da se iz jedne uspješne tvrtke u županiji izvlači novac i potom raspoređuje dalje.

  • +11
Šibenik: Radnici tvrtke Ceste Šibenik d.o.o nastavili su sa štrajkom i peti dan Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic

Županu Jeliću je poručio da da ovlasti Nadzorom odboru da se krene s pregovorima o kolektivnim ugovorima pa kad krenu pregovori, štrajk će se staviti u mirovanje do zaključenja dogovora.

U međuvremenu, radnici tvrtke Ceste Šibenik nastavljaju sa štrajkom, a od ponedjeljka sele ga ispred zgrade Šibensko – kninske županije i ureda župana Jelića.

„I ja kao hrvatski branitelj pozivam sve udruge branitelja da nas podrže u ovome, jer nismo prolijevali krv da mi netko oduzima plaću”, kazao je Robert Savić, predstavnika radnika u Nadzornom odboru.

Stjepan Lisiča, predsjednik Sindikata prometa i veza Hrvatske, ponovio je da ni radnici ni sindikati nisu htjeli ovaj štrajk, da su tražili razgovore, ali da im nisu dali izbora.

Zoran Palinić, predsjednik Radničkog vijeća, poručio je da štrajk nije politički motiviran te da su se radnici teško odlučili na njega i da će, u slučaju konačnog dogovora s upravom oko kolektivnog ugovora, nadoknaditi propušteno iako i sad dio radnika obavlja hitne poslove.