IŠARANA KUĆA PREDSJEDNIKA

Radikalna ljevica u napadu na slovenski Ustavni sud

27.12.2012 u 15:22

Bionic
Reading

Nepoznati počinitelji išarali su u božićnoj noći kuću predsjednika slovenskog ustavnog suda Ernesta Petriča simboličnim logotipima 'stisnute šake', a sumnja se da se radi o političkoj poruci ustavnim sucima, nakon što su zabranili dva referenduma, objavili su u četvrtak slovenski mediji

Mediji bliski vladi navode da trag onih koji su išarali kuću predsjednika ustavnog suda vodi prema 'ekstremnoj ljevici' koja navodno potiče prosvjedne skupove usmjerene na destabilizaciju vlade, te navode da sličan simbol onome kojim je išarana Petričeva kuća u Ljubljani ima društvo 'Protufašistička akcija'.

Petrič je izjavio da ne vjeruje da se radi o običnom huliganizmu, nego o izrazu negativne društvene klime, vezane na prosvjede te kritike povodom odluke ustavnog suda kojom je zabranio dva referenduma.

Ustavni sud prošlog je tjedna zbog mogućih negativnih posljedica na financijski položaj Slovenije neustavnima proglasio referendum o sanaciji slovenskih banaka i referendum o holdingu državne imovine.

U političkom smislu, zabranom referenduma podržana je sadašnja vlada. Njen bi opstanak naime bio upitan da su zakoni koje je parlament već prihvatio završili na referendumu i na njemu bili odbijeni. To se je dogodilo s paketom reformnih zako sredinom 2011., pa je tadašnja vlada koju je vodio Borut Pahor izgubila većinu u parlamentu i morala otići nakon samo tri godine mandata.

Premijer Janez Janša izjavio je da se ustavni sud zabranom referenduma postavio na branik državnih interesa, te potencijalno snizio i cijenu slovenskog zaduživanja jer su kamate na slovenske državne obveznice nakon toga pale.

S druge strane, predlagači referenduma tvrde da su ustavni suci u ovom slučaju odlučivali "politički", te da nisu uvažili istu pravnu logiku, kad su 2011. proglasili ustavnim referendum o reformi mirovinskog sustava, nakon čega su Sloveniji kreditne agencije počele snižavati kreditni rejting.

Unatoč najavama oporbenih Socijalnih demokrata (SD) da će od ustavnog suda sada zahtijevati procjenu ustavnosti zakona o sanaciji banaka i zakona o holdingu državne imovine, predsjednik države Borut Pahor oba je zakona već potpisao budući da je i sam protiv destabilizacije vlade i jer podržava njene mjere.

Petriča inače smatraju politički bliskim Pahoru. To je bilo vidljivo iz više Petričevih nedavnih izjava i intervjua u kojima je povodom javnih prosvjeda upozoravao na opasnost da Sloveniji 'zavlada ulica', zauzimajući se za poštovanje državnih institucija i izabranih predstavnika.

Predsjednik Pahor je i u svoj inauguracijski govor u parlamentu u subotu uvrstio jednu Petričevu rečenicu. Govoreći o ekonomskoj krizi i potrebi zajedništva, Pahor je rekao da će iz krize svi Slovenci izaći kao pobjednici ili će svi zajedno biti gubitnici. Tu je rečenicu predsjednik slovenskog ustavnog suda izrekao koji dan ranije u razgovoru za portal Telekoma Slovenije u kojemu je govorio o ustavnosti i potrebi poštovanja institucija.